Ga naar hoofdinhoud

Lapk circulaire woning

Nadat de oude rijtjeswoning was afgebroken, werd Joran Marijsse gevraagd een circulaire woning te ontwerpen die paste tussen de huizen die bleven staan. In het ontwerp is gekozen voor houtschakelbouw van massief hout in combinatie met demontabele trappen, constructies, buitenschrijnwerk en glas. De verhoogde vloer werd geconstrueerd met potten en balken op geïsoleerde cellenbetonblokken.

Het minimaliseren van het energieverbruik realiseerde de architect onder meer door een glasgevel op het zuidwesten te plannen. Hierdoor komt de zon bij lage stand tot diep in de woning en reduceert de noodzaak tot verwarmen in de wintermaanden. Daarbij laat de grote glaspartij veel natuurlijk licht binnen zodat ook hier energie te besparen is. Bij een hoge zonnestand vormt een open bakstenen gevel met begroening een efficiënte zonwering die de koelbehoefte verlaagd.

De draagstructuur in houtschakelbouw is een houten stolp met gaten waarin verschillende bergruimtes van licht materiaal zijn aangebracht. Verder is gekozen voor prefab houtschakelbouw die veel ruimtelijke vrijheid biedt maar ook voldoende heeft aan een lichte fundering. Onder andere de houtconstructie, het houten buitenschrijnwerk en het binnenschrijnwerk zijn geprefabriceerd. Het geheel is meteen vanuit het atelier af te werken met een beschermende houten beits.

De woning werd door het architectenbureau volledig in 3D uitgetekend waarbij gebruik is gemaakt van BIM. Hierdoor was het gebouw in één keer volledig op te bouwen en was er goed zicht op het gebouw in aanbesteding en uitvoering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer