Ga naar hoofdinhoud

Logeren op 3.000 meter boven zeeniveau

Onder de naam Schwarzenstein-hütte – hut van zwarte stenen – bouwde de Duitse Alpenclub in 1894 een onderkomen voor zichzelf en beheerde deze ook. In de jaren die volgden, veranderde de hut vele malen van eigenaar tot hij uiteindelijk verviel en in 2016 werd herbouwd naar een ontwerp van de Architecten Stifter + BachmaNn.

Een bijzondere uitdaging vormde de locatie op een hoogte van bijna 3.000 meter. Hierdoor kostte het al bijna twee maanden op de bouwplaats op te zetten waarna werd begonnen met het storten van beton en de montage van de prefab houten onderdelen voor wanden, plafonds en dakelementen.

De architecten ontwierpen de verblijfplaats in een taps toelopende vorm om de voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd sterke bergwinden te weerstaan. Het uiteindelijke bouwwerk omvat ze verdiepingen en heeft als plattegrond een onregelmatige zeshoek.

Aan de breedste zijde van de begane grond bevindt zich de salon met royale raamstrook en in het achtergedeelte de woonkeuken. De slaapplaatsen bevinden zich op de 1e en 2e verdieping en zijn ingericht met natuurlijk sparrenhout. De woonruimte van de huurder op de 3e verdieping beschikt over een interieur dat bekleed is met onbehandeld vurenhout.

Alleen de woonkamer is te verwarmen door vloerverwarming. De stapelbedden zijn onverwarmd en de wastafels zijn alleen uitgerust met koudwaterkranen. De echte luxe van de nieuwe Schwarzensteinhütte is het unieke uitzicht, dat zich uitstrekt van de Zillertaler Alpen over de Hohe Tauern en de Rieserfernergroep tot aan de Dolomietentoppen van de Marmolada.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer