Ga naar hoofdinhoud

Longhouses in Normandië

Het dorpje Heubebouville, 30 kilometer zuidelijk van Rouen, heeft een forse kleuter- en basisschool gekregen. Het houten gebouw bestaat uit een verzameling van 5 ‘longhouses’, een bouwwijze die gebruikelijk is in de streek.

Al zullen er niet vaak scholen in gevestigd zijn. Het agrarische gebied in Noord-Frankrijk kent vooral veel schuren en boerderijen die een langgerekte en relatief lage bouw hebben. dir ‘grandes longères’ genoemd worden, langgerekte huizen oftewel longhouses. Daaraan refereert HEMAA Arhcitectes in Parijs in het ontwerp. Het zijn vijf aaneengeschakelde volumes, onderling verschillend van lengte. Op die manier hebben de kinderen van de verschillende onderdelen van de school hun eigen speelgebied. Het gebouw herbergt ook een bibliotheek.

Het gebouw/de gebouwen zijn heel elegant gevormd met grote spanten van glulam die steeds het hele volume omvatten zodat er veel vrije ruimte is die ofwel voor heel hoge les-en sportlocalen gebruikt wordt ofwel in verdiepingen is ingedeeld met behulp van CLT vloeren, wanden en trappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer