Ga naar hoofdinhoud

Massief hout voor goudzoekers

In een inheems bos aan de westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is een verblijf te vinden dat geïnspireerd is op de historische goudzoekershutten. Fabric Architecture verwerkte bijvoorbeeld de vorm van de oorspronkelijke buitenschoorstenen in het bovenste, driehoekige dakraam.

Kenmerkend voor het compacte verblijf zijn de open indeling en grote ramen die samen toch een gevoel van ruimte geven. De minimale voorzieningen zijn voldoende om de focus op eenvoudig leven te houden en toch een comfortabel verblijf te hebben waar gaten met een goed gevoel aan terugdenken.

Net als zijn voorgangers in de mijnbouw, moest het verblijf – genaamd BIV Punakaiki – zo min mogelijk contact met het land hebben. Daarom is gekozen voor een duurzame betonnen vloer die is opgehangen aan slechts een paar betonnen palen De verbindingen tussen palen en dragers hebben een verstelbare beugel om toekomstige compensatie met bewegend land.

De massiefhouten constructie bestaat uit kruislings gelamineerd hout (CLT). De architect koos hiervoor vanwege de mogelijkheid tot off-site prefabricage en daarnaast de thermische prestaties en negatief ingesloten koolstof. Daarbij is expliciet aandacht besteed aan de geometrie van de CLT-structuur om de details zowel aan de binnen- als de buitenkant tot hun recht te laten komen. De aluminium bekleding is zodanig op maat gevouwen dat hij de vorm van het gebouw accentueert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer