Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe generatie ‘houten scholen’ in Denemarken

Onder de naam ‘Erley School’ startte Arkitema architecten een baanbrekend project voor de Deense stad Hadersley. Ambitieus ook, omdat het om de eerste van een nieuwe generatie ‘houten scholen’ in Denemarken gaat. Het concept is tevens de eerste van zijn soort in Scandinavië en won in augustus 2021 de landelijke prijs “Beste Schoolgebouw van het Jaar 2021”.

Vanaf het begin was het project gericht op het bereiken van een hoog niveau van sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Bovendien had de stad Haderslev een duidelijke ambitie om de grenzen van de traditionele schoolarchitectuur te verleggen. Dit inspireerde de architecten om te experimenteren met ontwerp, constructie en materialen.

Het eindresultaat is een school en aangrenzend pand met een oppervlakte van ongeveer 5.800 vierkante meter die bestemd zijn voor 500 leerlingen. De dragende structuur is gemaakt van kruisgelamineerd hout (CLT). Visueel aantrekkelijk en milieutechnisch verantwoord. Het klassieke schoolplein is vervangen door beschutte groene gebieden en buitenruimtes die bedoeld zijn voor zowel scholieren als buurtbewoners.

Het interieurontwerp kenmerkt zich door eenvoudige open geometrieën die nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleren. Daarnaast is een scala aan kamertypologieën toegepast. Ruimtes met verschillende afmetingen en functionaliteiten; van grote gemeenschappelijke ruimtes tot traditionele klaslokalen, kleinere educatieve ruimtes en nissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer