Ga naar hoofdinhoud

Zeskantig opleidingscentrum

Naast het personeelsrestaurant Blautopf van de Duitse producent van metaalbewerkingsmachines Trumpf, wordt een nieuw opleidingscentrum voor productietechnologie gebouwd. Beide gebouwen delen een veelhoekige geometrie en een hybride houtconstructie. Samen vormen ze het sociale centrum van het hoofdkantoor in Ditzingen.

Het opleidingscentrum bestaat uit twee bovengrondse verdiepingen en is gedeeltelijk onderkelderd. Het Berlijnse bureau Barkow Leibinger heeft als architect gekozen voor een zeshoekige vorm waarin zes honingraatachtige modules gegroepeerd zijn rond een centrale – eveneens zeshoekige – ruimte. In het centrum van de ruimte bevindt zich een opvallende trap. De modulen worden vanwege hun vorm ook wel ‘emmers’ genoemd en zijn middels V-vormige wandpanelen aan de binnen- en buitenkant afgesloten. De binnenste bepalen het auditorium en zijn gemaakt van massief houten kolommen.

Het houten dak is gemaakt van radiaal aangebrachte gelamineerde houten balken die op de wandpanelen rusten. De balken komen in het midden samen en omlijsten het dakraam boven de evenementenruimte. De radiale opstelling van de doorlopende balken maakt kolomvrije kamers en overspanningen van ongeveer 12 meter mogelijk. De vloerdekken boven de begane grond zijn uitgevoerd als hout/beton hybride constructies. Alle dragende onderdelen van het trainingscentrum zijn in houtconstructie.

Om aan de bouwfysische eisen voor brand- en geluidsisolatie te voldoen zonder de ribachtige constructie te verbergen, zijn de zeskantige hoeken aan de binnenzijde enkel voorzien van geluidsisolerende en brandwerende sandwichmodules. In de gevel zijn daarentegen drie variërende wandelementen toegepast: staalconstructie met een glazen aluminium raamstijl en dwarsgevel, vakwerkwanden en houten noppenwanden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer