Ga naar hoofdinhoud

Optopping in Chinatown (LA)

Een bestaand, tweelaags, betonnen gebouw in Los Angeles krijgt een hybride optopping. Het gebouw wordt een markant herkenningspunt met zijn overkragende houten vloeren en royale beplanting. Het biedt naar alle kanten uitzicht over de stad in Californië.

De ontwerpers van het nieuwe gebouw, dat ruim 47.000 vierkante meter groot gaat zijn en drie verdiepingen hoog, zeggen dat het een heel nieuwe toepassing van kruislaaghout (clt) wordt. Architectenbureau LEVER uit Portland zet het hout, vijf lamellen dik, voornamelijk in als vloeren: de constructie bestaat uit staal en op de houten vloeren komt beton te liggen. Voor deze constructiematerialen is vooral gekozen vanwege de seismische vereisten die gelden in de miljoenenstad aan de Amerikaanse westkust.

Met de sterk uitkragende vloeren kiest LEVER wel voor een, zeker voor Amerikaanse begrippen, gewaagd ontwerp. Houten hoogbouw in de Verenigde Staten is vrijwel altijd erg rechttoe- rechtaan. Het gebouw komt midden in Chinatown te staan, vanaf de verdiepingen is de hoogbouw van het centrum van de stad goed te zien, en aan de andere kant het stadion van de honkblaclub de LA Dodgers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer