Ga naar hoofdinhoud

Parkeergarage met open structuur

B&O Parkgelände vroeg HK Architecten een bovengrondse garage te ontwerpen voor de stad Bad Aibling waar een focus ligt op ‘emissievrij’ en hernieuwbare grondstoffen. Om onder meer deze reden is gekozen voor het bouwmateriaal hout waarmee een lichtdoorlatende structuur is gebouwd. Slimme details beschermen tegen regenwater.

De dragende elementen van de parkeergarage zijn van beukenhout en gecombineerd met verlijmd gelamineerd en kruislings gelamineerd hout. Hiermee past het twee verdiepingen tellende paviljoen naadloos bij het met oude bomen omzoomde parklandschap. Maar ook bij de hoofdverkeersaders die zich in dezelfde richting als de garage uitstrekt.

Een sculpturale betonnen hellingbaan en de filigraan stalen trap ertegenover contrasteren met het strakke materiaalconcept. Het wegdek van gietasfalt loopt als beschermlaag door in het interieur, waar dunne lamellen het licht filteren en als valbeveiliging fungeren.

De open structuur is volgens de architect gecreëerd voor doorlaatbaarheid, helderheid en voor het gevoel van veiligheid van de gebruiker. Een serieuze uitdaging werd gezien in het bewegingsgedrag van de componenten als gevolg van optredende belastingen en het zwel- en krimpgedrag van de houten balken. Alleen door deze nauwkeurig te voorspellen, is beheersing ervan mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer