Ga naar hoofdinhoud

Paviljoen van holle houten cassettes

De livMatS Biomimetic Shell @ FIT is een demonstratiegebouw ontworpen en gerealiseerd door onderzoekers van het Cluster of Excellence ‘Integrative Computational Design and Construction for Architecture’ (IntCDC) onder leiding van professor Achim Menges aan de Universiteit van Stuttgart. Zijn team ontwikkelt en onderzoekt duurzame materialen en alternatieve bouwmethoden.

De bouwstructuur is een doorontwikkeling van een paviljoen dat in 2019 op de BUGA (Bundesgartenschau) in Heilbronn werd gepresenteerd. Daarbij zijn de principes van dit paviljoen, ontworpen als een gesegmenteerde houten schaal uit holle cassettes, nu toegepast in een gesloten gebouw.

De gebouwschil van 200 vierkante meter bestaat uit 127 houten holle cassettes die vervaardigd zijn door robots. Om materiaalverbruik en gewicht te minimaliseren, bestaat elk segment uit twee dunne panelen met een ring van randbalken waarmee veelhoekige vormen zijn gerealiseerd.

De ontwerpers hebben zich hiervoor laten inspireren door het modulaire skelet van de zee-egel. Licht van gewicht en stabiel. De omhulling integreert akoestische elementen in de holle cassettes en adaptieve zonwering die werken op basis van vochtigheid en warmte. De vloerplaat van gerecycled beton voorziet het gebouw van geothermische energie uit ondergrondse collectoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer