Ga naar hoofdinhoud

Pools vakantiehuis met A-frame

Onder de naam House Wolin ontwierp Architectenbureau: Pankowska & Rohrhofer een vakantiehuis in het pastorale landschap van de Poolse Oostzeekust. Kenmerkend is de kleinschaligheid en het gebruik van veel hout met iedere verdieping een eigen kleur en karakter.

De houten structuur met A-frame doet denken aan de zogenaamde ‘Brda’-huizen. Dit zijn geprefabriceerde houten huizen die tijdens het communistische tijdperk in Polen een gebruikelijke typologie werden voor door de staat gesponsorde recreatiegebieden. In de huidige tijd vormen ze een kostengunstig vakantieverblijf.

De vakantiehuizen kenmerken zich door de beperkte omvang. Om toch een gevoel van ruimte te behouden, heeft de architect de overgang tussen binnen en buiten vervaagt. Zo opent de begane grond zich prominent naar de natuurlijke omgeving, met twee uitgestrekte terrassen die het woongedeelte uitbreiden en een vloeiende overgang tussen binnen en buiten creëren.

Ook de andere twee niveaus hebben zo hun eigen karakteristieken. De badkamer ontvangt bijvoorbeeld natuurlijk licht via een klein raam, waardoor een introverte ruimte ontstaat. Het slaapgedeelte bevindt zich op de bovenste verdieping, waar een royaal raam het uitzicht naar de hemel leidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer