Ga naar hoofdinhoud

Shanghai: gebouw van CLT, LVL en CLB wordt vijf keer niks

In januari is begonnen met de bouw van een kantoorgebouw dat het meest duurzame ter wereld moet worden. Het gebouw wordt 5 keer ‘zero’: geen CO2-uitstoot, nul energieverbruik, nul waterverbruik, afval- en formaldehydevrij. Als het in 2022 klaar is moet het de hoogste score halen in alle gangbare meetsystemen.

De bouw is een initiatief van de Shanghai Construction Group, een bouwbedrijf met ca 30.000 werknemers. Het gebouw gaat dan ook SCGZero+ heten. De bedoeling is nadrukkelijk om het allerduurzaamste gebouw ter wereld te realiseren. Daarvoor is onder veel meer het Australische architectuurbureau deciBel ingeschakeld. Dat kantoor ontwierp eerder het in 2010 gerealiseerde Pixel Building in Melbourne (waar het zelf in gevestigd is). Dat gebouw is CO2 neutraal, voldoet aan de hoogste BREEAM en LEED normen.

(tekst gaat door onder foto van het Pixel-gebow)

Het SCGZero+-gebouw wordt stukken groter dan het Pixel-gebouw: 11.509 vierkante meter vloeroppervlak, verdeeld over meerdere verdiepingen. Voor de constructie wordt veel met prefab bouwdelen gewerkt, maar ook wordt staal en ander bouwmateriaal van andere gebouwen ingezet. De hoofdconstructie wordt gevormd door CLT (kruislaaghout), LVL (gelamineerd fineer) en een tamelijk nieuw materiaal: CLB (Cross Laminated Bamboo), kruislaagsgelamineerd bamboe. Dat wordt gewonnen en geproduceerd in de onmiddellijke omgeving van Shanghai. Het watergebruik wordt geminimaliseerd, regenwater wordt benut en de omliggende terreinen worden betrokken bij de waterhuishouding. Het gebouw zal voldoen aan de passiefhuis-vereisten waarbij ook met zon-oriëntatie en schaduwwerking en natuurlijke ventilatie rekening wordt gehouden.

Naast de inzet van hergebruikt en biobased bouwmateriaal wordt het kantoor ook biophilisch en bijzonder comfortabel om in te werken, met tal van groeiende planten zowel binnen als buiten en overal genereus toetredend daglicht. Op het dak wordt groente verbouwd die in het vegetarische bedrijfsrestaurant wordt verwerkt. Er komen uitgebreide ‘end of trip’ faciliteiten: lockers, douches en kleedkamers voor wie ver of per fiets gereisd heeft. Er komen sport-, dans- en yogafaciliteiten en een kinderopvang.

Het SCGZero+-gebouw zal in de loop van 2022 worden opgeleverd.

Eén reactie op “Shanghai: gebouw van CLT, LVL en CLB wordt vijf keer niks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer