Ga naar hoofdinhoud

Silvolde krijgt 59 prefab houten woningen

Op een voormalig fabrieksterrein in het Achterhoekse Silvolde gaat ontwikkelaar GroenVast uit Arnhem 59 woningen van diverse afmetingen en vormen bouwen. De basis is de grotendeels houten modulebouw van leverancier Barli, het ontwerp van MIX Architectuur.

Het project gaat Rivierduinen heten. Een naam die het dankt aan de herintroductie van een deel van de oude rivierduinen die kenmerkend zijn voor de omgeving rond de Oude IJssel. In Rivierduinen komen 59 grotendeels houten woningen: 39 appartementen en 20 grondgebonden woningen. Hart van de buurt zal worden gevormd door het herstelde rivierduin, met als gemeenschappelijke ruimte een voormalige fabriekshal, Hal 11 die gerenoveerd wordt naar een ontwerp van Studio Westgeest, een moestuin en een plantenkas.

Naast de collectieve tuin ontwierp MIX architectuur voor iedere woning een eigen, overdekte buitenkamer. De met hout omzoomde balkons en veranda’s bieden privacy en verbinden de woningen met het landschap. De woningen worden opgebouwd uit geprefabriceerde modules. Elke woning bestaat uit twee modules die op verschillende manier gecombineerd worden. Zo ontstaan de diverse woningtypologieën: de appartementen krijgen twee modules naast elkaar en de grondgebonden woningen bestaan elk uit twee gestapelde volumes. Door de modules onderling te laten verspringen ontstaat ritme en plasticiteit in de gevel.
Door gebruik van prefab is de bouwtijd op locatie korter. Ook is hergebruik van de modules of losse onderdelen ervan in de toekomst mogelijk. De gevels zijn van thermisch behandeld, voorvergrijsd hout dat geen onderhoud nodig heeft. Doordat hout relatief licht van gewicht is, kan de fundering van hergebruikt beton van de oude fabriek minder zwaar worden uitgevoerd.

De woningen zijn op dit moment in de verkoop. Voor het einde van het jaar start de fabricage van de prefab modules door Barli Bouwsystemen. Naar verwachting arriveren de eerste modules dan op locatie in het voorjaar van 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer