Ga naar hoofdinhoud

Simon Bechert spreker op Houtdag 2019

Hij gaf leiding aan het team dat dit jaar succesvol twee van de meest innovatieve houtprojecten ter wereld realiseerde. Simon Bechtert van het ITKE-instuut van de Universiteit van Stuttgart. Hij vertelt er over op de Houtdag 2019.

Het ITKE-instituut is uniek in de wereld. Er wordt in dit aan de universiteit van Stuttgart gelieerde instituut heel nauw samengewerkt tussen wetenschappers en bedrijfsleven. De doelstelling is om structurele ontwerpprocessen te ontwikkelen waardoor bouwwerken sneller, eenvoudiger, lichter kunnen worden en met de inzet van minder materiaal en energie kunnen worden gerealiseerd. Daarbij spelen computerprogramma’s een belangrijke rol, maar ook robotica en kennis over materialen, waaronder over (gelamineerd) hout.

(lees verder onder de video)

Dit jaar realiseerden teams van het ITKE, onder leiding van Bechert twee bijzondere objecten. Het BUGA-paviljoen is een halfrond, deels open paviljoen dat bestaat uit een groot aantal losse, lichte, geveldelen. Zonder ondersteuning overspant het 30 meter doorsnede. De geprefabriceerde bouwdelen werden in enkele dagen door twee monteurs on-site gemonteerd.

Zo mogelijk nog spectaculairder is de Urbach-toren. Deze elegante toren is gemaakt van lange, getordeerde kruislaaghouten panelen. De buiging van de massiefhouten panelen is niet onstaan door de uitoefening van zeer grote druk- en trekkrachten, maar is veroorzaakt door een nauwgezet berekende houtsamenstelling en zeer precies uitgevoerd drogingsproces waardoor de platen ‘vanzelf’ in de juist vorm bogen.

Over beide projecten, wat ermee onderzocht is en hoe ze gebouwd zijn vertelt Bechtert op de Houtdag 2019. Daar zijn nog toegangskaarten voor beschikbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer