Ga naar hoofdinhoud

Slimme mix van houtsoorten in Aix en Provence

Op een plot in wat een hypertechnologische wijk moet worden van de Zuid-Franse stad Aix en Provence komt een gebouw dat grotendeels van hout is. De toepassing van verschillende en gelamineerde houtsoorten valt op.

In het complex komt het trainingscentrum van de professionele rugbyploeg van de stad, Provence Rugby, een daarmee nauw verbonden school voor kinderen uit lastige wijken om ze te behoeden tegen schoolverlaten, het zogenaamde Ecole des XV-concept, alsmede het hoofdkantoor van reisbureau Voyage Privé.

Het gebouw heeft een aantal uitdagingen, waaronder dat het vlak bij de snelweg A8 ligt, maar daar heeft architectenbureau Tangram Architectes iets op gevonden: een geluidswal met daar onder een deel van het gebouw geschoven. Deze kant, twee verdiepingen, wordt in beton uitgevoerd. Het geeft de mogelijkheid het gebouw zo te positioneren dat er juist vrij uitzicht is over het glooiend landschap rond de stad, ook als dat verder bebouwd wordt.

De constructie van de Campus Voyage Privé, zoals het hele gebouw gaat heten is op de betonnen funderingen en verdiepingen verder van hout gemaakt, waarbij ook rekening moest worden gehouden met seismische uitdagingen. De opvallend slanke draagkolommen zijn van gelamineerd beukenfineer, bekend onder de merknaam Baubuche. De liggers zijn van gelamineerd naaldhout (glulam), terwijl de vloeren van LVL, gelemineerd fineer van naaldhout zijn (van het merk Kerto) en de dakpanelen van CLT, kruislaaghout van naaldhout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer