Ga naar hoofdinhoud

Sociale woonwijk opgefrist

In samenwerking met het Belgisch-Oostenrijke stijn nagels | architecture atelier en landschapsarchitect Peter Aicher, werkte cs-architektur aan het opknappen van een sociale woonwijk in Salzburg. Dit was nodig. Zo liet de ventilatie in de badkamer te wensen over, waren de houten balkons deels verrot en groeide er schimmels op zolder.

Aanvankelijk was de opdracht om het bestaande zadeldak te vervangen door twee nieuwe bouwlagen. Op basis van berekeningen is uiteindelijk de bestaande structuur echter compleet gestript en zijn er 99 kwalitatieve woningen gerealiseerd; hiervan zijn er 24 volledig nieuw.

Het gestripte deel bekleedde de architect met houtvezelcementplaten. De nieuwbouw is opgetrokken uit een hybride structuur van hout en beton. De dragende tussendekken zijn vervaardigd van gewapend beton waarbij de verticale krachten naar de bestaande structuur via CLT-wanden worden afgeleid.

De planning kreeg de beoordeling ‘goud’ in de ‘klimaatactieve standaard’. Dit betekent onder andere dat warmte uit afvalwater wordt gehaald en er maximaal gebruik wordt gemaakt van hout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer