Ga naar hoofdinhoud

Studio House: compact, duurzaam en betaalbaar

The Studio House is een compacte woning met één slaapkamer en bewust ontworpen als kleine, betaalbare en duurzame woning. De oppervlakte bedraagt 42m2, wat vergelijkbaar is met een studio-appartement, maar heeft voor de bewoners alles in zich wat zij nodig hebben.

De bescheiden woning is met een relatief klein budget gebouwd op erfpachtgrond. Het gevolg van deze beslissing was dat het huis verplaatsbaar moest zijn om het ‘mee te kunnen nemen’ na beëindiging van de overeenkomst. Architect William Samuels heeft daarom gekozen voor een reeks onderling verbonden modules die van hun fundering zijn te halen en individueel te verplaatsen op een aanhanger.

Om een groter gevoel van volume binnen de smalle modules te creëren, zijn deze met elkaar verbonden via een open ‘pinwheel’-plan. Hierbij maakt elke functionele ruimte in het huis verbinding met een groter samengevoegd centraal gebied. Indien nodig zijn op een later moment extra modules toe te voegen om slaapkamers, werkkamers of andere ruimtes te creëren.

Kenmerkend voor de modules zijn de hoge gewelfde plafonds en de grootformaat gebogen ramen aan de uiteinden van elke ton. Deze brengen licht binnen en bieden gelijktijdig uitzicht op de boomkruinen. De raamkozijnen zijn verborgen in de muurholte, waardoor de indruk ontstaat van een leegte of opening aan het einde van elk gewelf. Tot slot biedt de vide boven de badkamer een secundaire woonruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer