Ga naar hoofdinhoud

Swatch-gebouw Japanse fantasie met Zwitserse precisie

Het geldt als een van de grootste uit hout gemaakte gebouwen ter wereld, het begin oktober geopende hoofdkantoor van horlogemaker Swatch in het Zwitserse Biel. De Japanse sterarcitect Shigeru Ban tekende voor het spectaculaire ontwerp.

Het langwerpige gebouw is in totaal 240 meter lang en 35 meter breed en is op zijn hoogste punt 27 meter hoog. het ligt als een soort glazen slang in de stad en overspant op een bepaald punt een weg. De constructie telt ongeveer 4600 houten balken die met uiterste precisie gepositioneerd en bevestigd zijn. De gevel heeft een oppervlak van 11.000 vierkante meter.

De nieuwbouw omvat het hoofdkantoor van Swatch en het luxe horlogemerk Omega. De medewerkers hebben de beschikking over 25.000 vierkante meter vloeroppervlak, verdeeld over 5 verdiepingen, die naar boven toe wel steeds kleiner worden. In het pand staan vijf zwarte olijfbomen. Het kantoor bevat naast alle noodzakelijke ruimten en voorzieningen ook ene ’trap naar nergens’, waarop het goed plaatsnenen en nadenken is.

Direkt aansluitend, onder de luifel van het hoofdkantoor ontwierp Shigeru Ban het ‘Cité de Temps; , een belevings- en expositiegebouw voor beide merken. Dit gebouw is aan de buitenkant juist erg rechthoekig gehouden. Ook hier speelt houtbouw, met gelamineerde liggers een belangrijke en zichtbare rol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer