Ga naar hoofdinhoud

Terminal voor Nelson airport

Studio Pacific ontwierp voor Nelson Airport een nieuwe terminal met een focus op de verwachte groei van de luchthaven. Voor een ecologisch en duurzaam ontwerp zijn twee strategieën gekozen: natuurlijke ventilatie en een massieve houtstructuur gekoppeld aan een veerkrachtige seismische structurele oplossing.

De bedoeling van het ontwerp was om materialen te minimaliseren en het multifunctionele karakter van de constructie te maximaliseren. De streven naar het creëren van natuurlijke ventilatie is vertaald naar een hoog gebouw en lage ramen die de lucht het gebouw binnen brengen waarna deze doorstroomt naar het gespleten dak.

De architectonische vorm, schaal en modulariteit bereikte de architect door het gevouwen platendak van Radiata Pine. Deze houtsoort is afkomstig uit lokale plantagebossen en door Nelson Pine Industries Limited (NPIL) verwerkt tot gelamineerd fineerhout (LVL). Dit bedrijf berekende dat er ongeveer 610 m3 hout is gebruikt waarin naar schatting 300 ton CO2 is opgeslagen.

De structurele componenten van LVL – kolommen, stijlen, balken, spanten en dakmembranen zijn nauwkeurig gesneden door CNC-machines. Dit maakte het mogelijk alle 58 ‘driehoeken’ van het dak te prefabriceren wat de bouwtijd verkortte en de kwaliteitscontrole verbeterde.

Tot slot is hout niet alleen gebruikt vanuit het oogpunt van duurzaamheid en ecologie, maar ook omdat dit bouwmateriaal relatief licht is. Dit maakte het mogelijk om de terminal op een relatief slechte bodem te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer