Ga naar hoofdinhoud

Tropisch in Thailand

Het Mekong House in Thailand weerspiegelt zowel de persoonlijkheid van de eigenaar als de rijke omgeving van de Mekong rivier. Zo combineert het een gemoderniseerde open ruimte met traditionele technieken. Hiermee is er tijdens warme dagen bijvoorbeeld voldoende natuurlijke ventilatie aanwezig.

Een reeks houten balkons op de tweede verdieping, geïnspireerd op het plaatselijke dorp in het noordoosten van Thailand, is ontworpen als een overgangsruimte. In deze ruimte biedt het zadeldak een maximale schaduw waarmee het bij uitstek een geschikte plek is voor uiteenlopende activiteiten.

Als belangrijkste bouwmateriaal koos PAVA Architects voor hergebruikte hout van een verlaten, kleinschalige rijstmolen. Verder is gebruik gemaakt van aarde vermengd met rijststro voor het afwerken van de muren dat in fraai contrast staat met het inheemse rode hout (Xylia xylocarpa). Tot slot is bewust gekozen voor verweringsmaterialen als houten dakspanen, houten balken en kolommen. Zij illustreren het veranderende klimaat in de loop van de seizoenen.

De sfeer van Mekong House overdag is anders dan ’s nachts. Als gevolg van het sterke zonlicht is de perceptie van de donkere tint van het dakplafond overdag een uniek kenmerk van dit tropische huis en biedt het een comfortabele leefruimte. Om de donkere lucht niet te verstoren, wordt het dakplafond ’s nachts indirect verlicht door een in de houten spant geïntegreerde spot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer