Ga naar hoofdinhoud

Vakantiewoning op Schiermonnikoog

Toen zijn vakantiewoning op Schiermonnikoog afbrandde, bedacht de eigenaar zich niet lang en sprak de wens uit om een nieuw vakantiehuis te laten bouwen. Groter dan het vorige exemplaar en met een gevel van eikenhout.

Schiermonnikoog. Het vijfde bewoonde eiland van onze Waddeneilanden, kent strenge bouwregels om de kwaliteit van het landschap te behouden. Zo gelden er strikte beperkingen met betrekking tot bouwhoogte en oppervlak. Anderzijds wil het eiland zich meer openstellen voor het hogere marktsegment en de toenemende vraag naar luxe in voorzieningen en grootte.

Architect ‘de Zwarte Hond’ heeft binnen deze context de vakantiewoning Mantee ontworpen. Het is een bescheiden volume met een open relatie naar de omgeving. Omdat een deel van de woning zich ondergronds bevindt, is de woning in werkelijkheid echter beduidend groter dan hij oogt.

De woning is een warme thuishaven die voldoende privacy biedt en bovendien gebouwd is met respect voor het waardevolle landschap. De warmte is onder meer gerealiseerd door de gevel te maken van fijn en in de lucht gedroogd eikenhout dat door de tijd zal tekenen door de weersinvloeden. Het groene dak camoufleert de woning.

De twee verdiepingen zijn via een vide met elkaar verbonden. Het levert een indeling op die knus aanvoelt met zijn tweeën maar ook voldoende ruimte biedt voor grotere gezelschappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer