Ga naar hoofdinhoud

Van ronde vloer naar vierkant dak

Architect Eric Owen Moss ontwierp zijn eigen A+M privéwoning in de aan het strand grenzende wijk Pacific Palisades in Los Angeles. De woning biedt uitzicht op de kustlijn en is geïnspireerd op de Case Study-woningen die John Entenza in het tijdschrift Arts & Architecture publiceerde.

Zijn eigen woning telt vier verdiepingen die rondom een atrium zijn georiënteerd. Bijzonder is het vormverloop van het gebouw: twee delen aan weerszijden van een raampartij beginnen als ronde torens op de bodem terwijl de bovenliggende daken vierkant zijn. De verbinding wordt gevormd door de muren die gaandeweg een continue transformatie ondergaan van rond naar vierkant.

Om het verloop zo gelijkmatig mogelijk te maken, zijn de houten muren gefreesd met een CNC-machine. Dit gebeurde door middel van een direct-to-fabrication-proces van een Rhino 3D-model. Dit betekent dat de verschillende onderdelen op locatie genummerd worden afgeleverd en vervolgens als kit worden opgebouwd. Om de vorm te behouden is tot slot een industriële coating aangebracht die de muren waterdicht maakt en direct de buitenafwerking voor haar rekening neemt.

Ook in het interieur heeft de architect ruimschoots gebruik gemaakt van het materiaal hout. In een verklaring zei Moss dat hij het project meer ziet als een ‘persoonlijke opvatting van hedendaagse architectuur’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer