Ga naar hoofdinhoud

Vijf onder één dak

Architectenbureau Izquierdo Lehmann Arquitectos en medewerker Francisco Saul hebben een blok van vijf rijtjeshuizen in Santiago onder een groot dak gegroepeerd. Hiermee wekt het bouwwerk – San Crescente genaamd – de indruk een enkele woning te zijn.

De grond waar de woningen staan, is gekocht door een groep vrienden die een andere woningindeling wilde ontwikkelen dan de typische blokken bekend zijn in Chili. Het antwoord is door de architect gevonden in een lang gebouw van met lijm gelamineerd hout. Dit materiaal vormt de structuur van elk van de vijf huizen die verder zijn gescheiden door betonnen aflopende muren.

De structuur van Chileens grenenhout vormt een doorlopend patroon over de lange gevel van het gebouw. Hierdoor lijkt het gebouw één geheel te zijn in plaat van vijf afzonderlijke eenheden. Hetzelfde grenenhout als de structuur werd gebruikt voor veel van de interieurafwerkingen en meubels van het gebouw.

Binnen elke unit zijn geen muren op de begane grond gebouwd. In plaats daarvan zijn de gemeenschappelijke ruimtes afgebakend door planken, meubels en freeswerk. Deze diffuse grens heeft als bijkomend voordeel dat zichtlijnen vanaf de voorkant van de woningen tot aan de tuin zijn geopend. Hierdoor zijn de privébinnenplaatsen en de straat visueel verbonden. De bovenste verdieping biedt ruimte aan de slaapkamers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer