Ga naar hoofdinhoud

Woning opent richting park

De architect Qukan had het idee dat de huizen die direct tegenover een klein park in een Japanse woonwijk liggen, zo zijn gebouwd dat ze het park afwijzen. Privacy zou in deze een belangrijke factor kunnen zijn. Dat het ook anders kan, bewees hij met het Park House. Een woning die profiteert van het park maar gelijktijdig voldoende gevoel van afstand behoudt.

Om dit te realiseren, is het ontwerp zodanig dat in het verlengde van de binnenruimte een besloten buitenruimte is gecreëerd. Hiermee ontstaat een visuele afstand tot de binnenruimte en het park. Op de grens met de buitenwereld is een grote opening gecreëerd waar een buitengordijn van tentdoek aangebracht. Dit om het karakter van de semi-buitenruimte te veranderen.

De ‘buitenlounge’ op de tweede verdieping is hierdoor als een veranda, maar als het gordijn gesloten is, wordt het één met het interieur. De buitentuin op de eerste verdieping wordt op dat moment een gesloten ruimte. Is het gordijn open, dan lijkt het huis wel onderdeel van het park uit te maken.

Qua opbouw heeft de architect veel hout gebruikt dat zowel aan de binnenkant als buitenkant goed zichtbaar is. Aan de buitenkant is het hout geschilderd terwijl de onbehandelde houtkleur van de interieurafwerking op sommige plaatsen aan de buitenkant ook zichtbaar blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer