Ga naar hoofdinhoud

Woon- en bedrijfsgebouw ‘Houten kroon’

De sociaal-ecologische modelwijk Stadtleben Ellener Hof omvat ruim tien hectare waarop 65 nieuwe gebouwen worden gerealiseerd. Hieronder een studentenhuis van zeven verdiepingen, twee langgerekte blokken met veelal kleine appartementen en een wat groter gebouw dat de bouwplaats in een L-vorm afsluit. De laatste is een woon- en bedrijfsgebouw ‘de Houten Kroon’ dat ontworpen werd door Atelier PK (Berlijn).

Bijzonder is dat alle drie de gebouwen een zaagtandvorm in het dak hebben en houten gevels. Verder zijn ze gegroepeerd rond een bovengrondse buurtgarage van één verdieping; om die reden zijn de begane grond en de trappenhuizen van gewapend beton gemaakt. Het dak van de garage is vormgegeven als een groene binnentuin, waarop tevens de huurderstuinen van de omliggende wooneenheden zijn aangelegd.

In tegenstelling tot de twee woonblokken is de ‘houten kroon’ een woon- en bedrijfsgebouw. Het heeft een hybride hout-betonconstructie en een achtergevel die bekleed is met larikshouten planken van verschillende breedtes. Hiermee creëerde de architect een ‘levendig gevelbeeld’ om het idee van een duurzame ecologische wijk naar buiten over te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer