De toekomstige bewoners van Atri, het huis van de Zweedse aanbieder Naturvillan, leven volledig zelfvoorzienend. Met zonne-energie, groenten van eigen bodem en eigen rioolwaterzuivering. Het gelijmde gelamineerde houten frame vermindert de emissies tijdens de bouw én telt mee als opslag van CO2.
Het idee om in een glazen huis te wonen gaat terug op de Zweedse architect Bengt Warne. Al in de jaren 70 ontwikkelde hij het concept van Naturhus. Een duurzame eco-woning gebaseerd op een woonkern die is omgeven door een isolerende glazen schil. Gemiddeld is met dit ontwerp een energiebesparing van zo’n 30% te realiseren.
In het voorjaar van 2022 richtte Solvarm samen met zijn collega Niklas Dahlström Naturhusvillan op en ontwikkelde een prototype van het zogenaamde Atri-model. Deze woning staat midden in een dennenbos buiten Vänersborg, de hoofdstad van de regio Västra Götaland. Het huis is niet aangesloten op het elektriciteitsnet en ook niet op de riolering.

Het klimaatslimme huis produceert elektriciteit via fotovoltaïsche panelen, die in het glazen dak zijn geïntegreerd en de centrale batterij van het huis voeden. In de winter worden warm water en verwarming geproduceerd door een houtkachel in de keuken waarop tevens wordt gekookt.
Fantastisch! Benieuwd hoeveel m2 er nodig is voor zo’n kavel en wat de bouwkosten zijn?
De link staat in het artikel, dus u kunt het het beste daar navragen