Studiogebouw A

Studiogebouw A springt in het oog vanwege de gevel die bestaat uit robuuste geometrische vormen, gemaakt van massieve azobé balken, en de met groen gevulde balkons en luifels. Het is een energieneutraal gebouw dat hoofdzakelijk uit kruislaaghout bestaat. Dit op verzoek van de opdrachtgevers die een ‘natuurlijk’ bedrijfsgebouw wilden. Kruislaaghout is een duurzaam, circulair materiaal dat CO2 opslaat. De demontabele en hernieuwbare kwaliteit van de prefab bouwelementen maken daarbij dat het gebouw grotendeels te hergebruiken of te recyclen is.


Er is zoveel mogelijk met natuurlijk materiaal gebouwd. Omdat Studiogebouw A de laatste kavel was die bebouwd werd, is de begane grond vloer van beton en bevat het gebouw een fundering met stalen buispalen. Verder zijn zelfs de liftschacht, de technische schacht en het extra beschermde vluchttrappenhuis van kruislaaghout, enkel voorzien van een afwerking om de noodzakelijke brandklasse te halen. De kruislaaghouten constructie is dus grotendeels in zicht gebleven, waarmee het een robuuste uitstraling heeft gekregen.

Om het natuurlijke terug te laten komen, heeft elke werkruimte een buitenruimte gekregen. De patio en de brede loggia’s aan de gevelzijde op de eerste en de tweede verdieping zijn gevuld met groeiend groen, wat de biodiversiteit stimuleert. De planten worden bewaterd met regenwater dat wordt opgevangen en verspreid via het irrigatiesysteem. Met het groen is niet alleen een gezond binnen- en buitenklimaat gecreëerd maar ook het eigen uitzicht bepaald.

In alle ruimten waar het mogelijk was is het kruislaaghout zichtbaar gebleven, inclusief grote houten taatsdeuren. Maar zelfs waar het kruislaaghout niet meer zichtbaar is, bijvoorbeeld in de grote studioruimte die vanwege zijn functie van fotostudio volledig wit geschilderd is, zijn de planken nog herkenbaar. De strakke detaillering en nette houten verbindingen, maken het tot een elegant houten gebouw.

De Nationale Houtbouwprijs wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leegwater

PEFC

PEFC