Header Nationale Houtbouwprijs 2023

Stem op dit project

Biobased woning, Groene Hart

Ontwerp: NarrativA architecten, Houten. Bouw: Bouwbedrijf van Engen, Kockengen. Constructeur: B2CO, Ede. Advies energie en binnenklimaat: BCD Advies, Diessen. Gevelafwerking: WaxedWood Foreco, Dalfsen. Kozijnen: Timmerfabriek Van Schaik, Nieuwkoop. Trap: D2D trappen, Heerenveen.

De woning is zodanig ontworpen dat zij binnen het landschap past, qua vorm, formaat en uitstraling. Het huis is een moderne vertaling van een boerderijwoning, met een strakke detaillering zonder tierelantijntjes. Het huis is op een biobased, dampopen manier gebouwd. Overal waar mogelijk is er gekozen voor biobased bouwmaterialen, het huis is daarom bijna volledig uit hout en natuurlijke isolatiematerialen vervaardigd.

De woning is gericht op de zon en op het uitzicht ontworpen. De woning is heel goed geïsoleerd met biobased isolatiematerialen. De gebouwschil heeft tevens een goede luchtdichtheid. Door tactisch gepositioneerde ramen in de oost- en zuidgevel kan er veel zonnewarmte opgevangen worden. Hierdoor is het in de koudere maanden van het jaar ook lekker warm in de woning, zonder dat de bewoners veel moeten stoken. De bouwkundige passiefhuis principes zorgen ervoor dat er minder installatiecapaciteit nodig is voor verwarming en koeling

De Nationale Houtbouwprijs wordt mede mogelijk gemaakt door: