Header Nationale Houtbouwprijs 2023

Stem op dit project

Houtlab, Nieuwkuijk

Ontwerp: Spee Architecten, Oisterwijk. Constructeur: Adviesbureau Lüning, Velp, Advies bouwfysica en brandveiligheid, installaties: ABT, De Steeg. Interieurontwerp: Leidmotiv, Rotterdam. Hoofdaannemer incl. houtbouw montage: Woody Building Concepts, Nieuwkuijk. Gevelbouw: Pvvt, Nieuwkuijk. Houtleverancier: Derix, Lierderholthuis. HSB-elementen: Prefab Hout Constructies Hardenberg, Hardenberg

Het gebouw bestaat uit kantoor-, vergader- en flexruimtes en heeft ook een timmerwerkplaats waar onder andere houtskeletbouw elementen worden geproduceerd. Het gebouw heeft een hoofddraagconstructie van massief hout en heeft een verduurzaamd houten gevelbekleding, maar ook voor de overige gebouwonderdelen is waar mogelijk gebruik gemaakt van circulaire en/of biobased materialen. ‘Lessons learned’ uit eerdere houtbouwprojecten zijn toegepast en bezoekers kunnen met behulp van QR-codes meer leren over de gebruikte circulaire en/of biobased materialen in Houtlab, aangevuld door een palet van andere duurzame materialen. Zo fungeert Houtlab ook als innovatiecentrum.

Trappenhuis en liftschacht van CLTHet Houtlab, met een bruto vloeroppervlakte van 2216 m2, bestaat uit een volledig massief houten hoofddraagconstructie van demontabele gelamineerde balken en kolommen. De vloeren en het dak van het vier verdiepingen hoge kantoorgedeelte zijn van CLT gemaakt. De houten kern (trappenhuis met lift) van CLT in het kantoor zorgt voor de stabiliteit. Op diverse plekken zijn diagonale gelamineerde liggers gebruikt als constructief element. In het interieur zijn alle constructieve houtbouw-elementen (CLT en Glulam) in het zicht gelaten om de warme sfeer van het hout tot uiting te laten komen.

De gevel van het kantoor is opgebouwd uit HSB-elementen gevuld met houtvezelisolatie. Daarop zijn de verduurzaamd houten Fraké-latten met een kleine tussenruimte verticaal gemonteerd als gevelafwerking.

De Nationale Houtbouwprijs wordt mede mogelijk gemaakt door: