Header Nationale Houtbouwprijs 2023

Stem op dit project

Jonas, IJburg, Amsterdam

Ontwerp: Orange Architects, Rotterdam. Bekleding canyon en gevel: WHV Gevelprojecten, Oirschot. Houten interrieurbekleding: Harryvan, Hoogezand

Jonas is een case study voor duurzaam en collectief wonen in hoogstedelijke dichtheid. Het gebouw is ontworpen om de sociale cohesie te versterken door een duurzaam en uitnodigend hart te creëren; zowel voor de bewoners als voor hun buurtgenoten. Door het toepassen van hout heeft het interieur van de publieke en collectieve ruimtes, zoals de woonkamer, de canyon, de gaanderijen en de bospatio een bijzondere, sculpturale kwaliteit gekregen met een warme uitstraling.

Het sculpturale houten plafond in de publieke huiskamer is gerealiseerd door douglas houten latten aan te brengen op driehoekige metal-stud frames die aan de bovenliggende betonnen vloeren zijn afgehangen. Ook het ontwerp van de canyon is opgebouwd uit driehoekige vlakken, die juist een meer verticale ruimte omhullen. De denkbeeldige driehoekige vlakken, die bepaald worden door de knikpunten van de betonnen spanten, zijn ingevuld met Douglas lamellen. Op de randen van de vlakken knikken de lamellen met de constructie mee; dan wel naar binnen, dan wel naar buiten.

De Nationale Houtbouwprijs wordt mede mogelijk gemaakt door: