Header Nationale Houtbouwprijs 2023

Dit project is genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs. Lees hier meer over het project en bekijk de video.

Stem op dit project

Juf Nienke, IJburg, Amsterdam

Ontwerp: SeARCH, Amsterdam en RAU, amsterdam. Ontwikkelaar: Dokvast. Amsterdam. Tuinontwerp: DS Landschapsarchitecten, Amsterdam. Bouwkundig aannemer: Hazenberg, Vught. Houtbouwmodules: Barli, Uden. Constructieadvies: Pieters Bouwtechniek. Bouwfysisch adviseur: DGMR, Arnhem.

Juf Nienke is samengesteld uit vijf lagen gestapelde houten modules van 15m hoog op een betonnen tafelconstructie. Het gebouw wordt ontsloten door een herkenbare entree en een open ontmoetingsstraat met luie trappen aan weerskanten. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met een prachtig uitzicht op de rustige gemeenschappelijke binnentuin. In de hoge transparante plint komt op korte termijn een kinderdagverblijf en is een fitness-studio geopend, wat de levendigheid en het buurtgevoel zeker ten goede zal komen.
De voor Juf Nienke gebruikte materialen zijn voor het merendeel biobased en gerecycled;
ze hebben een lage milieubelasting en zijn grotendeels hernieuwbaar. De slim geschakelde houten prefab-modules (HSB en deels CLT) hebben een standaardbreedte van 4m met variƫrende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw makkelijk kan aangepast worden naargelang het toekomstig gebruik.
Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd, slaan we met de woningen ruim 580.000 kg CO2 op waarmee we actief bijdragen aan een beter klimaat en een gezonde leefomgeving. Dankzij de industriƫle voorfabricage van de houten modules in de woningfabriek is bovendien de impact op de locatie tijdens het bouwproces minimaal geweest.

De Nationale Houtbouwprijs wordt mede mogelijk gemaakt door: