Header Nationale Houtbouwprijs 2023

Dit project is genomineerd voor de Nationale Houtbouwprijs. Lees hier meer over het project en bekijk de video.

Stem op dit project

Liander Westpoort, Amsterdam

Ontwerp: De Zwarte Hond, Groningen. Constructieadvies: DGMR, Arnhem. Constructeur: IMd Raadgevend Ingenieurs, Rotterdam. Landschapsarchitect: DE URBANISTEN, Rotterdam. Bouw: Dura Vermeer Bouw Midden West, Cruquius. Houtleverancier, houtmontage: Laminated Timber Solutions (LTS). Moorslede (B).

In Amsterdam Wespoort staat het nieuwe duurzame regiokantoor van netwerkbedrijf Alliander. Het regiokantoor, met houten constructie, bestaat uit kantoorgebouw, werkplaatsen, magazijnen, testruimtes, opleidingen- en parkeergebouw (totaal 21.000 m²), voor 700 medewerkers.

Voor het constructief ontwerp is gekozen voor een gelamineerd houten skelet van kolommen en liggers, en houten kanaalplaatvloeren. Om de uitvoering minder afhankelijk van het op tijd aanvoeren van specifieke materialen te maken, zijn de betonnen prefab stabiliteitskern en de houten constructie van het gebouw onafhankelijk van elkaar opgebouwd.

De houten liggers lopen door over de kolommen en zo ontstaan lange (handels)lengtes die zo beperkt als mogelijk zijn vastgemaakt, om de ligger zo min mogelijk aan te tasten. Dit is gunstig, want iedere bout, sleuf of inkassing zou een aantasting van de balk zijn en daarmee ook een beperking in toekomstige hergebruik. Het toepassen van deze lange lengtes heeft de benodigde afmeting van de balken gereduceerd. Om mogelijk te maken dat de balken over de kolommen heen kunnen lopen is een unieke demontabele stalen knoop ontworpen die ervoor zorgt dat de balken niet in de zwakste richting, loodrecht op de vezel, worden belast. De hoge kolomkrachten als gevolg van de aanzienlijke hoogte van het gebouw kunnen hierdoor makkelijk doorgevoerd worden. Door de combinatie van de lange liggerlengtes en de demontabele knopen, kunnen de liggers en kolommen makkelijker als volledig element hergebruikt worden. Daarbij zijn er geen ingelijmde ankers toegepast in het hout, wat de mogelijkheid tot demonteren en hergebruik versterkt.

De Nationale Houtbouwprijs wordt mede mogelijk gemaakt door: