Leuk hoor, een bijeenkomst met een aantal pitches en voordrachten over seriematige houtbouw. Maar heb je één keer over de voordelen van machinaal onder geconditioneerde omstandigheden produceren gehoord, over stapelbaarheid en schakelbaarheid, dan snap je het wel. En er zijn er zoveel.
…wat natuurlijk meteen heel goed nieuws is. Tijdens een studiemiddag in Pakhuis de Zwijger kwamen ze in alle stadia voorbij: bouwers van flats in 3D-modules die al aan hun zoveelste project bezig zijn, houtbouwers die zichzelf liever Techbedrijf noemen en in flat-pack al de ene na de andere woning inhijsen, beginnende bouwers, waarvan het eerste project er nu toch heus aankomt en het soort conceptbedrijven dat je ook onder een wollen muts met een verse latte kunt tegenkomen in een hipstertent: het zou zo maar de next big thing kunnen zijn maar misschien ook wel niet.
Ik denk dat de basisuitgangspunten zoals vergaand digitaliseren, ontwerpen met digital twins en liefst ook parametrisch aan de ontwerpkant en zoveel mogelijk voorproduceren in droge en warme fabriekshallen aan de andere kant, gecombineerd met een uitgekiende logistiek en montagevolgorde op de bouwplaats wel heel waardevol zijn. Die elementen zitten in ál die concepten in de houtbouw waar er zo ontzettend veel van zijn.
Omdat het er zo veel zijn en de basis zo eenvoudig lijkt, kun je je afvragen of we ons niet in een tussentijd bevinden. Gelukkig niet één waarin je als ontwikkelaar of ontwerper kan of mag gaan achteroverleunen: de meeste van deze concepten deugen, daar kunnen we zonder problemen enige duizenden superduurzame woningen meer realiseren.
Ik vermoed alleen dat het denken in ‘doosjes’ mettertijd kan worden losgelaten. Is dat niet heel ouderwets denken, ingegeven door eeuwen baksteen, staal en beton? Waarom ziet een huizenblok en als een blok uit? Eenn appartement als een schoenendoos? Is dat ook houtbouwtechnisch wel de beste vorm, en voor de mens, grot- en woudbewoner van oorsprong, eigenlijk wel de fijnste ruimtevorm om in te wonen?
Foto: Kleuterschool in Oslo door Reiulf Ramstad Architecture