Ga naar hoofdinhoud

Het houten skelet dat geen houtskelet is

Ja, leuk he? We organiseren weer webinars dit voorjaar! Twee jaar geleden organiseerde Het Houtblad een paar webinars die ik met terechte onbescheidenheid zeer geslaagd mag noemen. Ik spreek nog steeds mensen die er door geïnspireerd waren geraakt en er het begin in zagen van hun weg door het houtbouwbos.

Die webinars (Je kunt er ze allebei als video nog terugkijken op ons YouTube-kanaal, maar zoals wel vaker: je had er bij moeten zijn) hielden zich op een verkennende wijze bezig met houtbouw en het was duidelijk dat wij destijds net zo goed als heel bouwend en besturend Nederland collectief een beetje verliefd waren op CLT en glulam, dat toen net door de onvolprezen VPRO-documentaire Houtbouwers,bij een groot publiek onder de aandacht was gebracht.

Goed verhaal blijven vertellen

Inmiddels zijn we zo’n twee jaar verder en is de Houtbouwrevolutie zich onmiskenbaar aan het voltrekken. Niet stormenderhand, maar in bouwbegrippen wel in duizelingwekkend tempo.
Tijd voor wat verdieping, zo vinden we bij Het Houtblad. Elkaar vertellen dat bouwen met hout zo geweldig is en zo duurzaam en zulke fijne comfortabele huizen oplevert en zo snel gaat en zo veel stikstof bespaart en zo’n clean project is, daar zijn we wel een klein beetje klaar mee (al moet je een goed verhaal ook altijd blijven vertellen).

Waar hebben we het over bij houtbouw?

Want waar hebben we het over bij houtbouw, en welke methodes zijn er eigenlijk, en waar moet je dan op letten, wat zijn de (on) mogelijkheden van de verschillende methodes? Daar gaat de webinarserie over die we dit voorjaar gaan brengen. Waarin we ook tegemoetkomen aan de herwaardering van Houtskeletbouw. Want massief CLT overal inzetten is als met een Stalinorgel op een Oekraïense woelrat schieten: effectief maar tamelijk overdreven. En kostbaar. En in HSB, daar zijn we in Nederland al decennia heel goed in. En er kan meer mee dan veel mensen denken. Dus daar gaan we het in het eerste webinar op in.

Goed nadenken over CLT

In het laatste webinar gaan we het hebben over bouwen met CLT. Vaak de beste materiaalkeuze. Maar het is een materiaal dat in soorten en maten komt en waarbij je heel goed moet nadenken over hoe je het laat verzagen en boren, wil je in de montage niet voor verassingen komen te staan.

Waar komt post-and-beam vandaan?

En wat doet dat webinar er tussen dan: post-and-beam of vakwerkbouw, waar komt dat opeens vandaan? Ik geef toe: het is een beetje een eigen observatie, maar mijn sprekers gaan er wel in mee: een gebouw met een houten skelet als constructie kun je eigenlijk geen houtskeletbouw noemen. Omdat we HSB gebruiken voor de geprefabriceeerde houten wand- en dakelementen, al dan niet dragend of gevelvullend, waarmee we prachtige woonhuizen en appartementencomplexen tot een bouwlaag of drie kunnen maken zonder beton of staal.
Dat is dus wezenlijk anders dan de exoskeletten of gridconstructies met CLT en Glulam waarmee we de hoogte in gaan met hout. De gevels vullen we dan wel graag weer met HSB-wanden, waar we geen CLT nodig hebben voor de schijfwerking, maar het is geen HSB-methode. Ook dat gaan we allemaal haarfijn uitleggen. Leuk! #zinnin! Doe je mee?

Lees er hier meer over.https://www.hethoutblad.nl/houtbouwnieuws/het-houtblad-organiseert-webinars-over-hsb-post-and-beam-en-clt/63404/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer