Als ze nu ook al bij de ING gaan adviseren om in houtbouw te beleggen, dan kun je toch wel zeggen dat er iets gaande is. Veelgehoord: circulariteit, co2-opslag, gezondheid. Minder gehoord: grijze energie.
Het rijtje begint overzichtelijk te worden, je kunt langzamerhand wel zeggen dat álle banken meedoen met het circulaire en houtbouw promotende narratief. ABNAmro begon er misschien wel mee, met Circl, maar daarna weinig meer van die plek aan de Zuidas vernomen. Triodos bouwde zijn verpletterend vooruitstrevende hoofdkantoor en pakt nu door met een klein rentevoordeel voor duurzame bouwers. ASN zoekt het in interessante berekeningen en probeert, net als de Rabobank, koolstof te kapitaliseren. Rabobank heeft overigens de meest ambitieuze investeringsplannnen, al hebben we daar al weer even niets van gehoord. De vrienden van ING deden onlangs vanuit een heel andere kant een duit in het zakje. Ze bevelen houtbouw zakelijk aan. Het bericht klinkt een beetje alsof ze tot voor kort geldschieter waren van betonprefabbers. Die moeten namelijk vooral blijven doen wat ze doen, daar is heus nog wel behoefte aan, schrijven ze. Maar wie in nu in een huizenfabriek wil investeren, wat aan te raden is, want mensen willen altijd wonen, dient dat op gezag van de bank in een houtbouwprefabfabriek te doen.
Dus. Dan zijn we wel uit het geitensokkenhoekje, lijkt me, met die houtbouwrevolutie. Met dat al hebben we die CO2-beprijzing waar iedereen op rekent en die in één klap houtbouw sowieso als enige mogelijkheid zal aanwijzen niet eens nodig (voer overigens maar wel lekker in, hoor).
Onze CO2-beprijzing
Grappig om te horen dat het bij de buren allemaal nét weer anders gaat. Ik liep vorige week twee dagen op een congres over houtbouw rond in Berlijn. CO2 uitstoot is daar natuurlijk net zo goed een issue, maar een beprijzing van koolstof lag daar op niemands lippen, terwijl je in Nederland geen lezing kunt bijwonen of de term valt.
Grijze energie, houtbouw kampioen
Wat je daar wel veel hoort is ‘grijze energie’ of ‘grijze uitstoot’. Een begrip dat bij ons ook weer niet helemaal onbekend is, maar bij onze Oosterburen veel meer voor in het denkkader zit. Het gaat dan om de uitstoot en energiekosten die je bij een activiteit als bouwen produceert en die niet direct van de productie van bouwdelen voortkomt, maar uit alle activiteiten er om heen: vervoer van grondstoffen, vervoer van gereed materiaal, hei- en hijsbewegingen, zwaar materieel, busjes van bouwvakkers etcetera.
Het zal niemand verbazen dat ook in dit licht houtbouw, met zijn regionale productie, zijn veel lichtere materiaal, zijn betere vervoerbaarheid en kortere montagetijd, er heel uitstekend uitspringt. Ik zou dus zeggen: zodra we de koolstof helemaal in zijn complete biogene verschijning in de MPG hebben gekregen moeten we die grijze energie er maar eens bij gaan pakken.