De voordelen van houtbouw dringen steeds meer door tot het bewustzijn van steeds meer mensen. Maar het zijn er wel veel. Hoe breng je ze het eenvoudigst over het voetlicht? Laten we het eens per crisis bekijken. Hout- en bosbouw blijken namelijk overal een oplossing voor:
Stikstofcrisis en houtbouw
Minder stikstof betekent betere natuurgroei betekent gezondere bossen en bomen betekent meer houtoogst. Maar ook: houtbouw is lichte bouw, houtbouw is prefabbouw, daardoor stoot houtbouw aanzienlijk minder stikstof uit. En ook: boeren moeten minder stikstof uitstoten en veestapel verminderen. Grasland kan bosland worden, boeren worden bosbeheerders. Waar de megastallen stonden kan woningbouw komen, uiteraard van hout.
Klimaatcrisis en de houtbouw
Belangrijkste oorzaak Klimaatcrisis: teveel aan CO2 in de lucht. Veel bomen aanplanten betekent veel CO2 uit de lucht halen. Bomen voor houtbouw gebruiken betekent CO2 opslaan en niet meer vrijgeven. Bouwen in houtbouw bespaart op CO2-uitstoot door bouwen met andere materialen.
Vetrouwenscrisis politiek en houtbouw
Houtbouw stimuleren, overzichtelijke CO2-normen uitvaardigen betekent mensen perspectief geven én veel comfortabeler woningen. Houtbouw is snelle bouw, snel betekent veel. Veel bouwen is woningnood tegengaan. Iedereen een comfortabel huis? Vertrouwen hersteld.
Asielzoekerscrisis en houbouw
Voor zover er zo’n crisis bestaat… zie het vorige lemma.
Energiecrisis en houtbouw
Houtproductie kost een fractie van de energie van andere bouwmaterialen. Stop cement- en staalfabrieken, stimuleer glulam en CLT-fabrieken. En de hsb-fabrieken en de volhoutbouwers (de meest duurzame van allemaal) en je bespaart megatonnen. Ook in vervoerskosten, hijsinstallaties etcetera (zie ook: stikstofcrisis).
Oorlogscrisis en houtbouw
Nee, met hout kun je niet vechten, al hebben de Oekraïners naar verluid de Russische raketten in de luren gelegd met nagebouwde HIMARS van hout. Maar Oekraïne is een houtexporteur, dus daar liggen kansen voor na de oorlog. En Rusland, mocht de internationale gemeenschap dat land ooit nog serieus nemen, zou potentieel een grote houtproducent kunnen worden (wat het gek genoeg nu nog niet is). rijwel onuitputtelijke wouden, namelijk. Dat gunnen we ze best, al moeten we zeker niet afhankelijk van ze worden, dat lesje hebben we wel geleerd.

Jan Maurits Schouten
Hoofdredacteur Het Houtblad
Als hoofdredacteur van Het Houtblad houdt Jan Maurits Schouten zich vooral bezig met de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout in de bouw. Daarbij houdt hij zeker ook een scherp oog op de hindernissen en ‘uitdagingen’ waarvoor de inzet van dit materiaal wordt gesteld.