Ga naar hoofdinhoud

Jullie zijn voorzichtige durfals

Wie in Nederland met hout bouwt moet zijn nek durven uitsteken en verdient alleen daarom al respect. Bij deze. Dat wordt hopelijk over een tijdje heel anders en moet je juist dapper zijn om een betonnen gebouw voor te stellen, maar zo ver zijn we nog lang niet. Indieners voor de Nationale Houtbouwprijs zijn van een heel bijzonder slag.

Ten eerste is dat de categorie van vroege inzenders: prachtige gebouwen komen voorbij waarvan wij op de redactie nog nooit hadden gehoord, juist bij die vroegelingen. Terwijl wij, -vinden we-, de Nederlandse houtbouwwereld toch behoorlijk goed in de gaten houden, overal onze contacten hebben en doorlopend alle mogelijke socials scannen. Kennelijk zijn er inzenders (het leeuwendeel zijn dat architecten), die een paar jaar lang lekker hun houten ding doen, op geen enkele manier behoefte hebben aan publiciteit en naamsbekendheid, maar zo’n houtbouwprijs dan weer juist wel zien zitten. Heel bewuste en autonome types moeten dat zijn.

Wachten tot het allerlaatst

En dan zijn er de juist late inzenders, daartussen zit weinig. In die groep zitten mensen die al een tijd geleden, dat blijkt uit onze traffic-cijfers, de website bestudeerd hebben, het inschrijfformulier alvast doorgenomen, maar om één of andere reden wachten met inzenden tot het allerlaatste moment, zonder zich kenbaar te maken. Wat is dat? Een goed prioriteitensysteem afgestemd op deadlines? De gewoonte om altijd pas op het laatste moment in te dienen? Bij een aanbesteding kan dat helpen, des te minder tijd voor een kwaadwillige om een kijkje in je offerte te nemen. Maar bij zo’n prijsvraag is er dat voordeel niet, hoe eerder het maar ingezonden is hoe minder omkijken je er naar hebt.

Met fotografen is het altijd wat

Ik heb overigens ook weet van architecten die op het allerlaatste moment nog foto’s laten maken. Als de zon goed staat, het hout het mooist vergrijsd is en de bomen in blad staan. Maar, zeg ik je, met die fotografen is ook altijd wat, houd toch alsjeblieft je marges aan!

Vragen staat vrij

En dan heb je de voorzichtigen. Die zijn we sinds ongeveer twee weken geleden begonnen te bellen. Of de deadline nu komende donderdag is of echt op 1 september? (Vrijdag telt nog mee, het lood zakt in de nacht van 1 september of 2 september om 24:00 uur). Of ‘opleveren’ betekent dat het pand helemaal klaar moet zijn, of dat er nog geklust mag worden? (‘Opleveren’ is een wazig begrip, de kern is dat je de jury foto’s kunt tonen van hoe het er definitief uitziet en dat je als je genomineerd wordt de jury niet ontvangt in een bouwput met een paar renders). Of de privacy van de opdrachtgevers wel gewaarborgd is? (yes), enzoverder enzovoort. En dan opleggen en dan nóg rustig tot de uiterste deadline wachten om in te zenden… spannend hoor! Heldenmoed, doodsverachting!


Ik hoop dat onze server het gaat trekken als iedereen tegelijk om 23:59 uur zijn inzending aan het uploaden is…

Inzenden kan via deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer