Ga naar hoofdinhoud

Met zijn allen ‘in je gezicht’

In de houtbouwbranche zijn we nogal van het technische en van het mitsen en het maren. Geen wonder bij een vakgebied dat nog zo in ontwikkeling is en waar elk project nog steeds met grote aandacht wordt gevolgd door alle stakeholders. Daardoor vergeten we wel eens om te vieren wat een prachtwerk we leveren.

De roep om voorbeeldprojecten hoor je allerwege: ‘Laat dan eens zien dat het binnen een normaal budget kan, geef eens een voorbeeld van sociale huurwoningen dan, van koopwoningen, en in het hogere segment dan. En laat eerst maar eens zien of het ook voor kantore/op zandgrond/bij stormwind/blijvend voor 100 jaar/werkelijk verplaatsbaar kan zijn.’ Terwijl al die voorbeelden er zijn. Ze waren er al in mindere mate, maar de laatste vier, vijf jaar knallen ze eenvoudigweg de grond uit en er zit nog heel veel meer aan te komen.

In je gezicht

Het wordt, volgens mij, tijd om dat eens luid en duidelijk iedereen te laten weten. Wie nu nog met zo’n krulletje op de lippen iets heeft op te merken over houttekort, maatvoering, haalbaarheid en wat dan ook, die verdient het om de voorbeelden, op een vriendelijke manier, ‘in his/her face’ terug te krijgen. De afgelopen jaren hebben allerlei deskundigen, instellingen en marktpartijen steeds maar opnieuw geduldig op een rijtje gezet wat de voordelen van houtbouw is, wat de vooroordelen zijn en waarom die geen hout snijden (pun intended). Het wordt tijd om een wat grotere broek aan te trekken.

Vooruit met de geit

Iedereen volop vertellen over je eigen prachtige houtproject is wel het minste. En delen die hap op de socials, natuurlijk. Maar het echte vliegwiel is natuurlijk de Nationale Houtbouwprijs. Met zijn allen de houtoogst van het afgelopen jaar laten zien. Na een strenge selectie door de jury dus alleen maar omringd door andere topprojecten. Groots, online. Met een oproep om te stemmen aan het grote publiek. Laten we daar een knallend promotiefeest voor de Nederlandse houtbouw van maken! Oh, enne… vergeet dus niet in te sturen, dat kan tot uiterlijk 1 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer