Ga naar hoofdinhoud

Tall buildings van hout

De Eiffeltoren, werd gebouwd als de entree voor de wereldtentoonstelling van 1889. Het was destijds wel een demonstratie van wat er met smeedijzer allemaal mogelijk is. Maar de toren zelf had niet echt een functie. Ik denk dat we op dezelfde manier kunnen denken over tall buildings in hout, een exercitie van wat we met hout kunnen en de potentie van het materiaal te laten zien.

Het gaat een beetje af en aan. De afgelopen jaren was er wereldwijd een snelle opeenvolging van realisatie van steeds hogere houten of hybride-houten gebouwen. Daarna leek het even stil te liggen. Inmiddels worden er weer plannen gemaakt, en vaak ook meer dan dat, voor nóg weer hogere, nóg weer ambitieuzere houten gebouwen.
Hebben die nut?

Houten liftschacht

Mijn vraag: hoeveel gebouwen van boven de, zeg, 50 meter heb je überhaupt nodig? Natuurlijk: grond is kostbaar en veel mensen willen in een stad wonen. Maar lang niet iedereen wil van tachtig meter op de stad neerkijken en steeds met de lift naar benende moeten. Ook al raast die lift door een houten liftschacht.

Milwaukee en Berlijn


Op de universiteit van Helsinki heb ik er met studenten een semester studie naar gedaan: Tall Wooden buildings. Ze zijn mogelijk. De 90 meter die ze in Berlijn willen gaan realiseren lijkt me goed te doen. In Milwaukee schijnen ze al ver te zijn met het hoogste hybride gebouw van de wereld. En in Eindhoven en in Rotterdam willen ze niet achterblijven en ook in Den Haag zijn plannen.

Nog veel te doen in lage hoogbouw

We moeten ze volgens mij maar zien zoals ooit de mensen de Eiffeltoren hebben zien bouwen: met een zekere trots dat zo iets mogelijk is. En daar zijn die gebouwen natuurlijk ook heel belangrijk voor. Zodat mensen gaan begrijpen dat het kán, met hout bouwen.
Ondertussen hebben de steden, overal ter wereld,  behoefte aan appartementsgebouwen van een laag of vier, vijf. En laat houtbouw nu juist voor die hoogte en grootte uitermate geschikt zijn? Er valt nog zoveel door te ontwikkelen op dat gebied: hoe realiseren we nog sneller, stiller, met minder materiaal, brandveilige en geluidarme gebouwen waar mensen wel graag in willen wonen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer