Ga naar hoofdinhoud

Voor je het weet is het september

Architect die (misschien wel te lang) peinst of hij in zal zenden

Geen twijfel aan: heel veel mensen zijn van plan te gaan insturen voor de Nationale Houtbouwprijs. Het is al weken onze best bezochte pagina op ons toch al zeer populaire website. En ik spreek ook allerhande arhchitecten, bouwers, leveranciers, die mij verzekeren dat ze in gaan zenden. Laat ik je één ding meegeven: de zomer is zo voorbij.

En de deadline van 1 september, vooruit, laten we zeggen tot en met 24:00 uur die dag, die is dus harstikke hard. De jury bestaat uit drukbezette mensen, hun vergaderdatum staat al vast, dus uitstellen gaan we niet doen. En dan is het nu al juli en straks komt de vakantie en voor je dan bent opgestart… heb je de kans van insturen gemist.

Misschien dat al die bezoekers al even aan het kijken zijn wat de voorwaarden zijn en of het moeilijk is, dat inschrijven. Daar kan ik duidelijk over zijn: het kost niets. Sowieso geen geld en ook eigenlijk best wel heel weinig moeite. Als je van te voren een mapje met foto’s en de belangrijkste gegevens klaar zet leidt het inschrijfsysteem je verder weerstandsloos van vraag naar vraag en kan het in een kwartiertje gepiept zijn. Aanvullende info kun je eventueel altijd later nog toesturen (maar laten we dat vooral niet overdrijven).

Zaak is dat je project op tijd klaar is en dat je foto’s deugen. Oplevering is een vreemd begrip in de bouwwereld. Ik was gisteren nog op zo’n project dat al een paar weken opgeleverd was maar waar nog overal bouwmensen rondzwierven. Dat begrijpen we. Foto’s moeten duidelijk maken, zowel in overzicht als in detail, hoe het gebouw er uitziet en waar de interessante esthetische en constructieve kneepjes zitten. Genoeg om het publiek te overtuigen om op je project te stemmen als het wordt voorgeselecteerd. En klaar genoeg moet het zijn om de jury, als het gebouw genomineerd wordt, bij bezoek te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Waarom benadruk ik dit? Omdat we bij ons vakblad vaak genoeg meemaken dat gebouwen al in volle glorie gereed zijn, maar de architect of de opdrachtgever de lente nog even wil afwachten, of juist de herfst, omdat de tuin er dan het best voorstaat, het sedumdak in bloei staat, de bladen van de bomen zijn…voor er foto’s genomen kunnen worden. Allemaal nergens voor nodig, insturen die hap!

Wel belangrijk is om je te realiseren dat de jury over voldoende info moet beschikken. Harde info, als ik eens zo bot mag zijn. De inspiratiepraatjes mogen in de folders voor de toekomstige bewoners of achterblijven in de prestatsheets voor ontwikkelaars of vergunningverleners. We willen het programma van eisen weten, de overwegingen voor het ontwerp, de reden waarom voor hout gekozen is en details over de contstructie. Al het andere is bijvangst, extra of soms aan de overbodige kant. Tenzij het de ‘wow-factor’ versterkt, want daar zijn we gevoelig voor, dus zo makkelijk is het allemaal nou ook weer niet…

Kortom: een gaaf houten gebouw gerealiseerd in de laatste twee jaar en nog niet eerder ingestuurd? Gewoon inzenden. Door de verschillende categorieën maakt elk gebouw een eerlijke kans. En natuurlijk: hoe gaaf is het om te winnen, maar ook: hoe gaaf is het om te zien hoeveel geweldige houten gebouwen er in ons land gerealiseerd worden! Hoe meer inzendingen, hoe meer we aan iedereen kunnen laten zien dat de houtbouwrevolutie is losgebarsten!

Informatie krijgen en inschrijven kan via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer