Ga naar hoofdinhoud

Wat doet de concurrentie?

Gaaf. Binnenkort met bijna 300 architecten in een zaaltje praten over houtbouw. ‘Modulaire houbouw’ als ik het van de organisatie goed begrepen heb, maar dat lijkt me een klok-en-klepel kwestie. Wie ik ook sprak: een bedrijf dat een heel leuk houten moduleconcept heeft opgegeven. Te veel concurrentie van de betonnen prefab huizen.

Het aantal houtbouwconcepten, modulair of in 2D, is verbazingwekkend groot. Op onze eigen site proberen we het een beetje bij te houden, maar dat is eigenlijk geen doen. Het zijn er veel, en er komen er steeds maar meer bij. En dan gaan we ook nog eens uit van de concepten die daadwerkelijk al gebouwd hebben. Tel je er de architecten, bouwers en ontwikkelaars bij op die al-dan-niet glanzende folders met mooie renders hebben en al-dan-niet al eerste mock-ups hebben staan, dan eindigt het in chaos.

Maar er zijn er dus ook die zich terugtrekken. Leuk bedrijf, heeft het druk zat met andere dingen. Maar had dus een leuk modulair concpet. Schakelbaar, stapelbaar. Hoofdzakelijk van hout. In een streek waar de dorpen leeglopen omdat de jeugd er geen huizen kan vinden.

De ondernemer vertelde me dat hij qua kostprijs en oplages niet op kon tegen de huizenfabrieken die betonnen prefab casco’s in elkaar zetten. Ik denk dat het ook iets te maken heeft met de juiste netwerken en connecties hebben. En die hebben de grote betonen huizenbouwers volop, zie je als je door Nederland rijdt: grote nieuwe wijken van vers, CO2-uitstotend beton met soms hier en daar een houten Galliërsdorpje dat moedig stand hout (houdt, sorry).

Dit moet anders, vrienden. We willen al dat beton niet. Iemand moet ingrijpen. En ondertussen moeten we blijven dromen van een toekomst waar de wereldtemperatuur op leefbare waarden blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer