Ga naar hoofdinhoud

‘Nieuwe vormentaal nodig voor houtarchitectuur’

Een houtontwerp van DrmmStudio uit Londen.

‘De noodzaak van een nieuwe vormentaal in houtarchitectuur is onafwendbaar’. Met deze gedachte in het achterhoofd vindt er 20 juni in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een sessie plaats over ontwerpen en ontwikkelen in hout.

Houtbouw rukt op in de gebieds- en vastgoedontwikkeling. Deze ontwikkeling betekent dat er dringend behoefte is aan een nieuwe taal in het ontwerpen met hout en het ontwikkelen van houten gebouwen, qua vormgeving, beeldkwaliteit en techniek.

Hout is geen beton of staal, dus je moet er niet op z’n betons of staals mee omgaan. Hout heeft z’n eigen unieke eigenschappen die alleen tot hun recht komen als ook wordt uitgegaan van de karakteristieke constructiemogelijkheden van het materiaal. Zo ontstaat een verrassende nieuwe architectuur, als verrijking van het gebouwde landschap. Anders gezegd, de noodzaak van een nieuwe vormentaal in houtbouw is onafwendbaar

Burj in de wijk Fumba Town op Zanzibar.

Allereerst komen op 20 juni juist gebouwde houtbouwvoorbeelden uit Engeland voorbij, toegelicht door prof. Alex de Rijke (dRMM Londen/Berlijn). Vervolgens presenteert de in Afrika werkende Nederlandse architect Leander Moons (Leander Moons Inc. New York/Nairobi, OMT Architects Berlijn) de stedenbouwkundige plannen van Fumba Town op Zanzibar.

Tot slot brengt Northon Flores Throche senior stedenbouwkundige bij de Gemeente Amsterdam het stedenbouwkundig plan van de Nelson Mandelabuurt in Amsterdam-Zuidoost voor het voetlicht. Beide wijken worden gebouwd met biobased materialen als hout.

Tim Vermeend

In een afsluitende discussie met onder meer Tim Vermeend van Urban Climate Architects uit Delft komen de voorwaarden voor goede houtbouw aan de orde.

Deelname aan de avond ‘Nieuwe vormentaal in houtarchitectuur’ is gratis, na aanmelding via de site van Pakhuis De Zwijger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer