Ga naar hoofdinhoud

Ballast Nedam springt op de bandwagon, wil Natuurhuis ontwikkelen

De ontwikkelingstak van het grote bouwbedrijf, Ballast Nedam Development, schrijft een competitie uit voor de ontwikkeling van een ‘Natuurhuis’. De bouwer heeft er een pilotproject voor ter beschikking in het Brabantse Heeze, waar woningen zullen worden gebouwd met een zeer positieve klimaat-impact. Architecten, bouwers of wie er maar ideëen en kennis kan meenemen worden opgeroepen.


Het streven is om de huizen, die opschaalbaar moeten zijn, want ook Ballast Nedam ziet waar het heen gaat, uitsluitend te bouwen met natuurlijke, hergroeibare materialen. Van geïnteresseerden wordt een plan verwacht voor woningbouw met de volle aandacht voor klimaat, mens en dier en uiteraard geschikt, comfortabel én betaalbaar voor een groot publiek.

Ontwikkelaar Rosa Bos van Ballast Nedam Development heeft, gezien het persbericht, het vuur van de Houtbouwrevolutie ontdekt: “Toen de voiceover van de video insprak voelde ik mij ineens onderdeel van iets groots. Wij stellen onszelf de vraag ‘Hoe kunnen we positief bijdragen met een woning die écht toekomstigbestendig is?’. Dat blijkt sowieso een woning die CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Een woning die comfortabel aanvoelt, een gezond binnenklimaat heeft, energiepositief is en gemaakt van biobased materialen. Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee de opwarming van de aarde kunnen helpen af te remmen.”

Tekst vervolgt onder de video


Bij het initiatief hoort een proeftuin of pilotproject waar het resultaat te zien zal zijn. In het Brabantse Heeze is daarvoor een plot voor 10 woningen beschikbaar. De bedoeling is om een woning te ontwikkelen die snel en op grotere schaal gebouwd kan worden. Er komt een vakjury die de inzendingen zal beoordelen.

Het bedrijf zoekt een geschikte partner met veel kennis over bio-based bouwen en een frisse blik op gezond en duurzaam wonen. Deze partner is in staat om een schaalbare rijwoning voor heel Nederland te ontwerpen en eventueel te bouwen. Dat kan een van de vele conceptaanbieders te zijn die de laatste jaren de markt bestormen. Het kan echter ook een architect zijn, liefst in samenwerking met adviseurs en een aannemer.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 19 januari inschrijven op een speciaal voor dit doel in het leven geroepen website, natuurhuis.nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer