Ga naar hoofdinhoud

BAM gaat ‘decarboniseren’ en biobased bouwen volgens duurzaamheidsstrategie

Koninklijke BAM, een van de grootste bouwbedrijven van Nederland, heeft een nieuwe duurzaamheidsstrategie geformuleerd. Het bedrijf zegt daarmee te reageren op vragen uit de markt.

De duurzaamheidsstrategie maakt integraal deel uit van de bedrijfsstrategie, laat BAM weten. Het bedrijf zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen in het ‘bouwen aan een duurzame toekomst’. Daarnaast constateert het bedrijf dat duurzaamheid een belangrijke voorwaarde is voor verdere groei. In de markten waarin het bedrijf opereert is er nameklijk een groeiende behoefte aan duurzaam bouwen. ‘Opdrachtgevers en de markt eisen steeds meer van ons dat wij verantwoordelijkheid nemen voor zowel sociale als ecologische duurzaamheid. Ons productleiderschap is essentieel om schaalbare, duurzame oplossingen te kunnen bieden.’ Levenscyclusoplossingen bieden een kans om de voetafdruk van het bedrijf te verkleinen. Duurzaamheid wordt een belangrijke voorwaarde voor groei.’

De strategie omvat zes thema’s, waaronder het verhogen van de maatschappelijke waarde bij de uitvoering van de bedrijfsactiviteiten, klimaatadaptief bouwen en het bevorderen van de biodiversiteit. Opvallend is het streven naar ‘decarbonisatie’, het verminderen van CO2-uitstoot in alle door het bedrijf te beïnvloeden activiteiten. Daarbij krijgt het verlagen van de CO2-uitstoot bij de eigen bedrijfsactiviteiten (het realiseren van gebouwen) de meeste nadruk.
De inzet van biobased bouwproducten vangt BAM onder het thema ‘Circulariteit’. Het bedriif wil de eigen materiaalstromen beter in beeld krijgen en streeft naar het terugdringen van niet-biobased materialen in 2030 met 50 procent ten aanzien van wat kennelijk een peiljaar voor het bedrijf is, 2019.

Dezer dagen lanceert BAM een compleet herziene versie van haar standaard-prefab woning. De constructie van die nieuwe woning, FLOW genaamd, bestaat niet langer uit beton maar uit een combinatie van CLT, HSB en enkele stalen balken. Lees Het Houtblad 2, van 3 maart 2023 voor meer informatie over FLOW.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer