Ga naar hoofdinhoud

Belgische marktleider verdubbelt capaciteit thermisch modificeren

Het in 2017 gestartte bedrijf LDCwood in Oostende opende onlangs drie nieuwe ovens voor het thermisch verduurzamen van verschillende houtsoorten. De firma was al marktleider in België en verdubbelt nu zijn productiecapaciteit.

LDC wood is een initiatief van twee Belgische houtbedrijven, De Lemahieu Groep, importeur van hout en plaatmateriaal en Decolvenaere Houtimport, dat zich focust op import van tropische houtsoorten. In 2017 startte het bedrijf met twee verduurzamingsovens volgens ‘het Finse principe’ zoals ze het zelf noemen. Het hout wordt met hitte (tot 280 graden) en stoom (waarvoor water uit eigen regenwateropvang wordt gebruikt) behandelt. Daardoor veranderen de suikers en harsen in het hout van samenstelling en zijn niet meer aantrekkelijk voor schimmels en andere houtaantasters.
Het Oostendse bedrijf, dat al snel een derde oven aanschafte, verduurzaamt op die manier ayous, fraké, essenhout, vuren en grenen, er worden nu proeven gedaan met radiata pine. Het eindproduct vindt zijn weg vooral naar tuinbeschoeiing, terrassen en gevelbekleding. Onder de merknaam Thermowood is het bedrijf naar eigen zeggen marktleider in België.
Onlangs werden drie nieuwe ovens in gebruik genomen, een verdubbeling van de capaciteit. Die gaat nu naar 15.000 kuub hout per jaar. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer