Ga naar hoofdinhoud

Consortium onderzoekt houten verbindingen

Een groep van onderwijsinstellingen (MBO, HBO en WO) onderzoekt gezamenlijk mogelijkheden om houtverbindingen (knopen) voor grootschalige houtbouw en restauraties te herontwerpen. Met als doel ze eenvoudiger fabrieksmatig te kunnen maken en het aandeel staal terug te dringen.

Het onderzoek is in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en TNO, er werkt een grote groep instellingen en bedrijven aan mee, zoals de TU’s van Eindhoven en Enschede, de Saxion Hogeschool, de ROC van Twente, De Groot Vroomshoop, houtzagerij H. Oude Hengel, Gooskens Hout, verschillende architecten en een restauratietimmerbedrijf.

Traditioneel opnieuw bedacht

Het thema van het onderzoek is ‘Emissieloos bouwen’ en het doel is om ‘Geautmatiseerde productie van traditionele houtverbindingen en knooppunten voor industriële woningbouw’ te onderzoeken. Het consortium heeft inmiddels een aantal van die knooppunten uitgekozen, waaronder heel traditionele maar ook enkele op Janpanse houttechniek gebaseerde. De uitdaging is om te onderzoeken of de verbindingen handiger kunnen, spaarzamer met hout en staal toe kunnen en zodanig ontworpen dat ze op moderne (CNC) machines gemaakt kunnen worden en eenvoudig(er) in het werk aangebracht. Uiteindelijk zullen de nieuw ontworpen verbindingen ook beproefd worden in de labs van beide TU’s.

Nieuwe leerlijn


Daarnaast moet het programma ook helpen een ‘leerlijn’ op te zetten, een inhoudelijk logische opvolging voor leerlingen in het mbo, hbo en wo. Dat zou het houtbouwonderwijs in al die schooltypen moeten stimuleren. In oktober wordt het consortium geacht een eindrapportage af te leveren.

3 reacties op “Consortium onderzoekt houten verbindingen

  • Met dit consortium zijn we er achter gekomen dat aan knooppunten in hout geen technische data is toegevoegd zoals bij staal. Vandaar dat Constructiebureau ‘s altijd staal voorschrijven. Hier komt nu verandering in.

    1. rutger reintjes

      Mooiste vooruitgang in de bouw is toepasselijkheid, bouwbaarheid, kennis en kunde. Mijn ervaring is dat constructeurs het graag op ‘safe’ spelen en zeker in NL is ‘constructief lef hebben’ met hout een niet voorkomend verschijnsel. Blij met zo’n verhaal als deze.

  • Erik

    Ik ben erg blij dat er geleerd wordt van de traditionele houtverbindingsmethoden (het echte oude timmervak) Ik miste dat al lange tijd;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer