Ga naar hoofdinhoud

De Jonge in kamerbrief: CO2-opslag in hout vooralsnog niet gewaardeerd

Bezoek van Hugo de Jonge aan een bewoner van een houten modulair gebouw

De CO2 die is opgeslagen in houten constructies krijgt geen waardering in de MPG-berekening. Dat heeft minister Hugo de Jonge vandaag bekendgemaakt.

Constructie- en bouwmaterialen van hout en andere biomassa zoals vlas en zonnekroon hebben voor hun groei in het bos of op het veld CO2 uit de atmosfeer gehaald. Ze hebben in de tijd dat ze in het gebouw verwerkt zitten dus een gunstige impact op het klimaat. Vanuit de houtbouwsector, verschillende onderzoeksbureaus en ook vanuit Tweede Kamerleden kwam daarom de oproep om deze CO2-opslag een waardering mee te geven.

Wachten op de Europese Commissie

Minster Hugo de Jonge staat hier niet ten principale negatief tegenover, maar hij wil niet dat Nederland hier een koplopersrol in neemt, schrijft hij in zijn brief aan de Tweede Kamer. ‘Voor de invoering van een Nederlandse CO2-eis zal ik aansluiten op de uitwerking van voorstellen hiervoor van de Europese Commissie.’ In Europa wordt nu gewerkt aan een zogeheten Whole-Life-Carbon-berekening (WLC-berekening). De verwachting is dat de Europese Commissie begin 2024 meer duidelijkheid geeft over deze WLC-berekening. De Jonge: ‘Op basis daarvan zal ik de uitwerking hiervan voor Nederland ter hand nemen.’

MPG-eis lager, dus strenger

De Milieuprestatie Gebouwen, de MPG, wordt over twee jaar wél een stuk strenger. De schade die een gebouw in de loop van zijn levensduur toebrengt aan het milieu (winning delfstoffen, sloop, CO2-uitstoot tijdens de bouw en dergelijke) wordt uitgedrukt in de Milieuprestatie Gebouwen, MPG. Wettelijk is bepaald dat de hoogte van die MPG van nieuwbouwwoningen niet boven de 0,8 mag uitkomen.

Toch kans voor houtbouw

Minister De Jonge heeft nu definitief bepaald dat die per 1 januari 2025 verlaagd wordt naar 0,5. Er zijn nu al woningen die onder die 0,5 uitkomen en houtbouw is daarbij een slimme strategie. Toch verlangt die nieuwe eis wel de nodige creativiteit van bouwers, want vanzelfsprekend is het nog allerminst. ‘In het algemeen zie ik brede steun voor een ambitieuze aanscherping van de milieuprestatie-eis. Ik heb laten berekenen dat een milieuprestatie-eis voor nieuwe woningen op 0,5 gesteld kan worden.’

Aparte eis voor bepaalde woningtypes

Er komen wel uitzonderingssituaties. Dan gaat het bijvoorbeeld om kleine grondgebonden woningen, kleine appartementen in woongebouwen met meer dan 300 woningen en woongebouwen van meer dan 5 woonlagen in combinatie met kleine woningen. Voor dit soort woningen komt een aparte eis, waarvan de hoogte nog moet worden bepaald.

Voor kantoorgebouwen gaat de MPG naar 0,85. Nu staat die nog op 1.

Voor meer informatie over de MPG, lees het kennisdocument

2 reacties op “De Jonge in kamerbrief: CO2-opslag in hout vooralsnog niet gewaardeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer