Enthousiaste reacties vielen de redactie van het Houtblad ten deel na de Houtbouwexcursie langs negen interessante houten woningbouwprojecten in Buiksloterham in Amsterdam-Noord en op het Centrumeiland in Amsterdam-IJburg. Een nieuw event tijdens de Houtdag op 14 november 2023.
Als eerste gaf architect/ontwikkelaar Tom Frantzen een heldere toelichting op de ontwikkeling, het ontwerp en de materialisering van de gebouwen Patch22 en Top-Up. Die staan gebroederlijk naast elkaar aan de Johan van Hasseltkade in Buiksloterham. Beide gebouwen zijn gebaseerd op het Open Building principe en hebben een vrij indeelbare opzet van glulam kolommen. Appartementen variëren van 44 tot 200 m2 en hebben een riante hoogte van 4 meter. Van die flexibele opzet heeft Frantzen ook zelf geprofiteerd: had hij aanvankelijk een appartement van 200 m2 in Patch22, na zijn verhuizing naar Kopenhagen verkocht hij een groot deel ervan en liet zijn voormalige woonkeuken van ca 40m2 ombouwen tot pied-à-terre.



Via Schoonschip – de drijvende wijk met 30 arken waarvan er veel in hout zijn gerealiseerd zijn en waarover Houtblad-redacteur Jacqueline Knudsen een korte toelichting gaf – ging de groep richting appartementengebouw Stories, iets verderop aan de kade. Daar stond architect Simona Puglisi van Olaf Gipser architects klaar om de ins en outs van dit gebouw te delen. Een intensief traject met de toekomstige bewoners lag aan dit CPO project ten grondslag. Ook dit gebouw is ontworpen op basis van open building en opgebouwd met CLT wanden en vloeren boven een drielaagse betonnen plint. In tegenstelling tot de drie eerdere projecten is bij Stories aan de buitenzijde nauwelijks hout zichtbaar.



Aansluitend vervoerde een touringcar de excursiedeelnemers naar Centrumeiland op IJburg. Daar wachtte architect Dennis Grootenboer van RAU de groep al op en deelde ter plekke zijn kennis over het ontwerp, de constructie en uitvoering van woongebouw Juf Nienke, dat RAU samen met SeARCH architecten heeft ontworpen. Het gebouw is samengesteld uit houten prefab modules van Barli, die in veel varianten zijn gekoppeld tot appartementen. Het levendige gevelbeeld met in diepte verspringende modules is met twee soorten hout bekleed. Het laat goed zien hoe je met prefab houten modules interessante architectuur kunt maken. Later op de dag won Juf Nienke de Houtbouwprijs in de categorie seriematige woningbouw.


De microfoon werd overgedragen aan architect Boris Zeisser van Natrufied Architecture, die een bevlogen verhaal hield over zijn vier projecten die in aanbouw of al bewoond zijn op Centrumeiland, en er volgen er meer! Allereerst over gebouw de Warren, dat de architect ontwikkelde in een zeer intensief traject met de toekomstige bewoners die zijn verenigd in een wooncoöperatie. Een markant gebouw met 37 woningen en veel gemeenschappelijke ruimten is het resultaat. Zeisser leidde de groep ook langs drie woningbouwprojecten, Mooijburg 10-10, 7-6 en 12-6. Hij deelde veel kennis over de toepassing van hout, de planning van de bouw en de samenwerking met de uitvoerders.



Tegen het middaguur haalde de chauffeur de groep weer op bij Mooijburg. Onder het genot van een vegan lunch werden in de bus levendige gesprekken over houtbouw en de bezochte projecten gevoerd. Een deel van de groep stapte in Buiksloterham uit, en de rest bij het Zaantheater in Zaandam, waar aansluitend het middagprogramma van de Houtdag plaats zou vinden. De deelnemers waren enthousiast over de excursie: over de projecten, de toelichtingen van de architecten én over het magazine met artikelen over alle bezochte projecten, dat ze meekregen. Dit magazine is binnenkort ook te bestellen in de webshop van het Houtblad.
Foto’s: Nathalie Bluiminck en Jacqueline Knudsen