Ga naar hoofdinhoud

Hackaton: toekomst voor de wijkwadiwilg

De wilgenboom zou moeten worden geherwaardeerd en daar zijn kansen toe, blijkt uit een hackaton die door het Rotterdamse initiatief Blue City werd georganiseerd. Met name in de weg- en waterbouw, maar ook als groene gemeenschappelijke oogstboom bij wadi’s.

Het is één van de ideëen die na ampel beraad en onderzoek zijn opgekomen bij een ‘hackaton’ over de inzet van wilgen, georganiseerd door Blue City. Dit is een in het voormalige zwembad Tropicana in Rotterdam gevestigde organisatie die de circulaire economie wil stimuleren. Het idee van een hackaton is om een groep stakeholders rond een onderwerp te organiseren, gezamenlijk onderzoek te doen en binnen enkele maanden met ideeën en oplossingen te komen.

Wilgen zijn zeer snel groeiende bomen, die goed gedijen in zeer natte, zelfs drassige bodem. De ’tenen’ de uitschieters van de bomen, kunnen jaarlijks worden geoogst (het ‘wilgenknotten’). De boom blijft gewoon doorgroeien. Met wilgentenen kan allerhande vlechtwerk gemaakt worden. Manden, schuttingen en bijvoorbeeld ook beschoeiingen ter bescherming van waterkanten. Dit was lange tijd de gewoonte in ons land.

Met de opkomst van grotere landbouwarealen, het verlagen van waterstanden en het toepassen van kunststof en metalen materialen in de GWW is de wilg grotendeels uit het landschap verdrongen. Met de opkomende interesse in een duurzamer, circulaire economie zou het volgens Blue City interessant kunnen zijn naar herinvoering en verdere inzet van wilgen te kijken.

De hackaton leverde een onderzoek naar het opnieuw aanplanten van wilgen op (goed mogelijk, zeker bij de veranderde voorschriften voor de landbouw, met name het vrijhouden van een strook rond sloten), de herintroductie van de inzet van wilgen als beschoeiingsmiddel (deelnemende overheden gaan er mee experimenteren), het vervezelen van wilgentenen als vervanging voor turf in potgrond (potgrond bevat turf dat in veengebieden gewonnen wordt, de wilgensnipper kan het turfafsteken verminderen) en het idee van het aanplanten van wilgen bij wadi’s.

De voorschriften voor het op eigen terrein bergen van hemelwater, ook bij heftige regenval worden steeds strenger. Daarom worden bij steeds meer woningprojecten wadi’s aangelegd. Dit zijn onderloopgebieden die in droge periodes droog staan maar bij (heftige) regenval een ondiepe poel vormen. De wilg is zeer geschikt om langs deze wadi’s aangeplant te worden. De idee is dat de buurt- of gebouwbewoners bij wie de wadi hoort de wilgentenen zelf zouden kunnen oogsten. Wat de samenhang in de gemeenschap bevordert en wat tot allerlei toepassingen van de wilgentenen kan leiden.

Deelnemers aan deze hackaton waren: Van Aalsburg Griendhouthandel, Jan Versluis (voormalig melkveehouder uit Meerkerk), GKB Groep, inlandschap, Willem van Doorn (ontwerpende agrariër), Plant Health Cure, VARTA-ValorisatieLab), DS Landschapsarchitecten, Kwekerij Het Groene Huis, Faunest: Architect voor de dieren, Studio Inge Huisman, Landgoed Rorik, BlueO2, Yuverta, en HOEK.
Partners van de Hackaton Provincie Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Waterschap Hollandse Delta onderzoeken waar en hoe wilgentenen en andere natuurlijke materialen meer toegepast kunnen worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer