Ga naar hoofdinhoud

HAUT overall-winnaar, HAVEP scoort twee awards

Het Amsterdamse hybride flatgebouw HAUT is uitgeroepen tot het beste houten gebouw van Nederland. Het won de overall-juryprijs van de Nationale Houtbouwprijs. Andere gebouwen wonnen in hun eigen categorie en ook het publiek wees een andere winnaar aan.

De winnaars werden gisteren bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Houtdag, in Vredenburg Utrecht. De Houtdag is net als de Nationale Houtbouwprijs een initiatief van het onafhankelijke vaktijdschrift Het Houtblad. Een jury koos uit ruim 60 inzendingen eerst een voorselectie van 47 houten gebouwen die allemaal gelden als voorbeelden van aansprekende recente houtbouw in Nederland. Uit die voorselectie werden negen projecten genomineerd in drie categorieën. De jury bezocht die projecten en velde het oordeel over vier awards. De vijfde is de Publieksprijs, die door stemmen via de website werd bepaald.

Verrassing: eervolle vermelding

Een verrassing was er voor Marcus Schiere, die een lezing verzorgde over de Pieter Smitbrug, een houten fiets- en wandelbrug van 800 meter tussen Winschoten en Blauwe Stad. Juryvoorzitter Jan Maurits Schouten reikte hem namens de jury een ‘Eervolle vermelding’ uit voor het bedrijf Hupkes Wijma waar Schiere medewerker is. De jury had geoordeeld dat het project moeilijk te vergelijken is met andere zakelijke houtbouwprojecten maar wel heel erg uniek en bijzonder. Het gaat om de langste fietsbrug van Europa, gemaakt van (FSC gecertificeerd) azobe-hout.

Voorbeeldfunctie HAUT

Het ruim 70 meter hoge gebouw HAUT in Amsterdam won niet in zijn categorie, ‘seriematige houtbouw’. Naar oordeel van de jury is het weliswaar een gebouw waar veel mensen in wonen en is bij de bouw veel kennis opgedaan over de bouw van midden-hoge flatgebouwen van hout, maar zijn er toch redenen om aan te nemen dat er niet snel nog zo’n gebouw zal worden gemaakt. Dat ligt aan de specifieke vorm van de plattegrond waarop gebouwd moest worden, de ondergrond en ook aan de hoge huizenprijzen in Amsterdam die de bouw van dit bijzonder fraai vormgegeven gebouw rendabel maakten. Toch zijn die nadelen ook weer voordelen: de jury, bij monde van jurylid Eric d. de Munck (Centrum Hout) looft de architectuur door Team V Architectuur, die van een internationale allure is. En ook de openheid die voor, tijdens en na de bouw door alle betrokkenen, waaronder bouwbedrijf J.P. van Eesteren en zeker door opdrachtgeven Lingotto is betracht is een voorbeeld voor iedereen. De vele technische uitdagingen die het team tegenkwam zijn met iedereen gedeeld, zodat de kennis in de branche is vergroot.

Seriematig-award voor ervaring

In de categorie Seriematige Houtbouw ging de prijs naar M’DAM, het op dit moment grootste houten woongebouw van Nederland, in Monnickendam. In het vierlaagse gebouw dat in een U-vorm aan de rand van het stadje staat wonen huurders, zowel sociaal als middenhuur, en kopers. Het gebouw is gerealiseerd in modulebouw volgens het Finch Building-principe, een samenwerking tussen architectenbureau en gebouwontwikkelaar Finch Buildings en houtbouwbedrijf De Groot Vroomshoop. Er werden al meer van dit soort Finch-gebouwen gerealiseerd en volgens de jury kun je dat zien: waar veel seriematige houtbouw net uit de startblokken is vertrokken is Finch Buildings al een stuk verder. Hoewel er altijd verbeterpunten zijn, zo schrijft de jury in een door jurylid Wim de Groot (SHR, TUe) voorgelezen rapport, wordt met dit project aangetoond dat betaalbaar seriematig in hout bouwen mogelijk is en dat dat behaaglijke woningen oplevert die aan alle eisen voor goede woningen voldoen en bovendien, mocht het gebouw ooit worden afgebroken, in delen kan worden hergebruikt.

Particulier: klein en zorgvuldig

Het winnende gebouw in de categorie Particuliere Houtbouw ging naar 9graden architectuur. Oprichter Yaike Dunselman van dat kantoor bouwde voor zijn gezin een huis in Amersfoort. Opvallend is dat hij daarbij veel minder oppervlakte gebruikte dan ter plekke is toegestaan, en dat het ‘Huis Lichtenberg‘ desalniettemin als een fijn ruim gezinshuis aanvoelt. De jury, bij monde van Lidewij Lenders van MAAT Architecten, roemt het hoge afwerkingsniveau van deze woning die in houtskeletbouw is gerealiseerd en overal met hout is afgewerkt, de ruimtelijke kwaliteit en de inventieve vondsten plus de aandacht voor de ambachtelijkheid van bouwen, wat onder andere tot uitdrukking komt in de bijzondere, fraai gedetailleerde, rieten kap.

Dubbel in de prijzen

Tot tweemaal gelukkig kon Hans van der Grinten zich prijzen. Zijn houtconstructie- en houtbouwbedrijf Arcon bouwde naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects een nieuw bedrijfspand (kantoor plus magazijnen) voor werkkledingfabrikant HAVEP in Goirle. Het idealistische bedrijf liet zo veel mogelijk in hout uitvoeren en ging daarbij volgens de jury, bij monde van Irma Thijssen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), ‘verder dan zo ver ons bekend enig andere opdrachtgever op dit gebied.’ Ook de afwerking, de integrale benadering en de gevonden technische oplossingen bekoorden de jury. Daarnaast werd voor de gevelafwerking ook nog eens gevelhout hergebruikt. Naast de categorieprijs bleek het HAVEP-gebouw ook, nipt, de publiekswisseling. Met 13 stemmen verschil met de runner-up werd dit gebouw de winnaar van de Publieksprijs.

De Nationale Houtbouwprijs werd voor het tweede opeenvolgende jaar door Het Houtblad georganiseerd. De jury bestaat uit zes personen. Door privé-omstandigheden was het zesde jurylid, Pablo van der Lugt, auteur van De Houtbouw Revolutie niet bij de uitreiking aanwezig.

3 reacties op “HAUT overall-winnaar, HAVEP scoort twee awards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer