Ga naar hoofdinhoud

ING-bankier pleit voor CO2-beloning bouwgewassen

Het verbouwen van gewassen die kunnen worden toegepast als bouwmateriaal is voor boeren op dit moment economisch nog onaantrekkelijk, stelt jan Willem van den Berg, sectorbankier bij grootbank ING. Boeren zouden een toeslag op hun producten moeten krijgen voor de CO2-opslag die ze realiseren.

De bankier stuurt een persbericht rond dat is opgesteld naar aanleiding van een nieuwsbericht, dat in deze ‘Expertquote’ verder niet wordt aangehaald. Dat nieuwsbericht luidt dat de Friese organisatie Greeninclusive aan de boeren die bij de organisatie zijn aangesloten en vezelhennep telen in 2023 voor het eerst een toeslag op de oogst zal uitkeren die gebaseerd is op CO2-opslag.

Uitkering van CO2-waarde


Greeninclusive verkoopt koolstofcertificaten, genormeerd volgens de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Het bedrijf investeerde daar zelf in en ontwikkelde een door de stichting goedgekeurde methode om de hoeveelheid te verhandelen koolstof te verrekenen en te certificeren. Dit soort certificaten worden vrijwillig gekocht door organisaties en bedrijven die zo hun CO2-footprint willen verlagen. Greeninclusive keert vezelhennepboeren een bepaald bedrag per opbrengst per hectare uit en verdient die investering terug door de certificaten te verkopen. Deze CO2-uitkering komt bovenop de prijs die voor de oogst betaald wordt. De vezelhennep wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, onder andere als isoaltiemateriaal in de bouw.

Andere rustgewassen


Volgens de ING-bankier is een op zo’n manier verhoogde prijs nodig om boeren gewassen voor de industrie te laten telen:

‘Vezelhennep moet concurreren met andere rustgewassen zoals tarwe. Gezien de huidige opbrengsten van tarwe in vergelijking met vezelhennep kiezen de meeste boeren voor tarwe boven vezelhennep.
Om de gewenste groei van biobased gewassen in de landbouw te realiseren is een beter verdienmodel, bijvoorbeeld door CO2 vastlegging beter te belonen, voor de boeren noodzakelijk. Als de boeren een vergoeding krijgen voor de CO2-vastlegging die gelijk is aan de prijs in de emissiehandel, wordt het de komende jaren aantrekkelijker om gewassen zoals vezelhennep te gaan verbouwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de hout- en bouwsector? Word abonnee op Het Houtblad! Abonneer